tisdag 23 december 2008

Ryskt perspektiv - uppföljning

För någon dag sedan skrev vi om situationen i Ryssland och det faktum att nu en klar "risk" föreligger att de egendomar och tillgångar de sk Oligarkerna för en spottstyver kunde komma över efter sovjetunionens fall nu kan komma tillbaka till staten.

Därmed så den fight Putin tog ffa med Yukos fd VD Michail Chodorkovskij som eg handlade om att säkerställa den politiska makten över Rysslands resurser når nu sitt klimax även om detta denna gång sker outtalat.

De ca 100 oligarker som idag finns i Ryssland behöver sammantaget ca 616 miljarder kronor eller motsvarande dubbla skulden för Indien, Kina och Brazilien tillsammans.

Samtidigt har Putins manövrerande för att förhindra utländsk kontroll över vad han anser kan vara eller är strategiskt viktiga naturtillgångar inneburit att många utlänska bolag och investerare blivit inte bara rejält skrämda utan i vissa fall även förlorat stora pengar.

Kommer ni ihåg Lundinarnas bolag Valkyries som efter åratal av fördröjninga ffa gällande miljö tillstånd för at sätta igång provborrningar och efter det att Lundinarna i en kanske inte så snygg rockad inlemmat Valkyries med Lundin petrolium till slut "erbjöds" att sälja av 51% av projektet till Gazprom. Nästan på dagen efter blev dessa problem ett minne blott. Så går det till har nu många investerare från väst lärt sig under senaste år när man gör affärer i Ryssland. För Lundinarna var det bara att knipa, bita ihop, se glad ut och sedan försöka intala markanden att detta eg var det bästa som kunde hänt bolaget. LUPEs kursutveckling dock efter detta har dalat ytterst betänkligt, kanske en tillfällighet?

http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2008\12\23\317462&sectionid=Ettan

Ryskt perspektiv
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/12/ryskt-perspektiv.html

Net oil exports
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/12/net-oil-exports.html

Russia warns Europe it could face gas shortages
http://www.guardian.co.uk/business/2008/dec/22/gazprom-shortage-warning

Inga kommentarer: