onsdag 17 december 2008

A REAL PHYSICAL CRISIS

Hur optimal är eg prisbildningen idag relaterat till råvaror? Vi ser just nu hur guld ex blir allt svårare att få tag på och där kunder efter att ha lagt en beställning tvingas att vänta allt längre innan leverans. Detta samtidigt som pappershandeln i guld inte alls avspeglar samma fenomen utan tom periodvis har gått ner i pris i handeln. Den fysiska och papperbaserade handeln i råvaran guld ser i allt större utsträckning ut som två helt olika marknader och beter sig på helt olika sätt trots att det handlar om samma underliggande råvara.

Nu i denna den senaste presentationen från Matt Simmons olje branchens verkliga investment banking nestor och författaren till "Twilight in the Dessert" tar han upp samma fenomen relaterat till prisbildningen för oljan.

Se sid bla sid 14, 18, 19 och 20 i denna presentation
http://www.simmonsco-intl.com/files/Houston%20Energy%20Institute.pdf

Simmons drar här en intressant paralell med vad som hände med olje priset 1993 när likvidationen av MG (Metallgeschellshaft) fick oljepriset (dvs papperspriset att helt kollapsa. Den extremt aggresiva nedgången följdes därefter av en mist lika aggresiv uppgångsfas.

Nu drar Simmons parallellen att det som då hände relaterat till en spekulant idag är det som även denna gång kan vara den egentliga orsaken till oljans fall från toppnoteringen i sommras på $147 fatet till $40 nivårn. Simmons visar även i en intressant chart att oljeprisets utveckling negativt i hög grad korrelerar med ffa Clencore AG ( som han kallar "the AIG of paper barrels trades") osäkra skulder. Det skulle förklara mycket inte minst den närmast vertikala negången i oljepriset sedan i sommras.

Simmons säger vidare dels att rapporterade användbara olje lagernivåer på lägsta nivå samtidigt som efterfrågan inte alls minskat i någon större utsträckning. Minskningar som har skett förklarar han bla mha höstens orkaner och att generellt fler håller lägre lagernivåer.

Kinas olje import växte ex 28% under oktober.
http://www.chinamining.org/Statistics/2008-12-16/1229412683d20220.html

Intressant är Simmons kommentar att Crude oil endast närmaste 22 åren kan ökas med 5 mbpd. Sätt detta i kontrast med det IAEa anser krävs som är minst 10 ggr större.

Peak oil anyone?

http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/12/prismekanismen-boven-i-dramat.html

Red alert: Gold Backwardation!!!
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/12/red-alert-gold-backwardation.html

Inga kommentarer: