tisdag 16 december 2008

Opec och Ryssland en olje konstellation

Nu Onsdagen den 17 dec är det OPEC-möte i Alger. Ryssland kommer då första gången att delta i ett OPEC möte och landet ställer upp med representanter från Ryska staten såväl som med cheferna för de FEM största av landets oljebolag. Det är intressant inte minst då denna konstellation OPEC med Ryssland idag står för drykt 45% av världens totala olje produktion.

Som även nämns i denna artikel har Ryssland redan nått sin produktions topp och man kommer att fortsätta se en stadigt minskande olje produktion från detta land framöver. Det är intressant då tidigare Rysslan stog för 80% av all produktions ökning utanför OPEC. I ett sådant läge kan man fråga sig om det i realiteten är tekniskt möjligt att stänga av produktion på ett sådant sätt att inte framtida produktion riskeras. Det kan vara svårt nog att få fram oljan redan idag.

Samtidigt har länder som ex Saudie Arabien med kapacitet att öka eller så sägs det i alla fall officiellt, spenderat astronomiska belopp på att försöka öka sin produktion och att nu avbryta detta arbeta kanske kostar mer än det smakar. Och högkostnadsländer som ex Venezuela och Iran sägs redan fuska och leverera mer än sin kvot för att försöka få bidrag till sina statskassor.

Frågan är helt enkelt dels hur mycket i realiteten OPEC/Ryssland kan klara av att dra ned sin produktion och även om man kommer överens om man klarar att sedan hålla denna kvot inom medlems länderna.

Kanske en bättre strategi långsiktigt då för i synnerhet Ryssland/ Saudie Arabien de två riktigt stora oljeproducenterna idag är att låta priset gå ner ytterligare säg till ca $30 nivån för att på så sätt helt stänga av och göra det ointressant med ny produktion on line i högkostands regioner och ännu hellre - för alla alternativa energi lösningar. Säg de solcells bolag eller Vindkraftverk som givet rådande konjungtur inte skulle känna av ett olje pris på tom under $30?

Man bör även hålla i minnet att nästan alla NYA oljeprojekt som man nu försöker att få online samtliga har det gemensama att de kostar avsevärt mycket mer än var det kostar att få ut olja från existerande och befintliga källor. Oavsett om det är kanadensisk Tar Sands mining som kräver ca $90, eller Brasiliansk off Shore som kräver $100 eller ny Saudisk produktion som kräver mellan $50 - 70 så har det de gemensamt - med dagens oljepris är det inte lönt att dra igång dessa.

Därmed skulle oljeproducenterna istället på lite sikt kunna säkra sina marknadsandelar genom att helt enkelt skrämma bort kapital från allt vad energi och alternativ energi heter.

Boone Pickens Wind Park project i Sweetwater är ett av de drabbade som givet nuvarande oljepris och rådande kredit marknad får läggas i malpåse. Det är inte det första och inte det sista.
Summa summarum för de stora oljeproducenterna kanske det inte spelar någon roll om man vekligen lyckas enas nu den 17e och sedan även lyckas genomföra större sänkningar eller om det inte lyckas. I bägge fallen kommer detta bara att resultera i ett högre olje pris framöver.


"The alternative is to allow crude prices to sink lower, thereby forcing out of the market the higher-cost, non-OPEC supply, including Alberta's oil sands producers."

Russia takes on OPEC challenge
http://www.theglobeandmail.com/servlet/story/RTGAM.20081215.wibopec15/BNStory/energy/home

http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/12/opec-17e-december.html

Russia and Opec prepare to cut oil production
http://business.timesonline.co.uk/tol/business/industry_sectors/natural_resources/article5321219.ece

Pickens "anxious" over wind farm project financing
http://www.reuters.com/article/rbssEnergyNews/idUSN0852283820081208

Inga kommentarer: