måndag 15 december 2008

Vad är en äkta jul skinka?

I Fredags utgåvan av SvD ställs just denna fråga till Mats-Eric Nilsson, redaktionschef på SvD och författare till "Den hemlige kocken" och "Äkta vara".

Svaret är ju naturligtvis "skinkan består av mycket kött och lite vatten".

Sedan får vi veta att många tillverkare injicerar skinkorna med så mycket vatten att utan tillsatser kan inte skinkan klara att hålla inne vattnet och dessutom så måste tillsatser tillsättas för att inte skinkan skall bli helt smaklös.

För att binda stora de stora vattenmassor det handlar om används fosfater, E450 och E451 vilka framställs syntetiskt ur fosforsyra.

Sedan kommer den här eg fullständigt otroliga meningten: " Tidigare var det förbjudet att använda dessa eftersom det ansågs vara ohederligt att pumpa in så mycket vatten att man måste ta till kemikalier för att få det att stanna kvar".

"Ett fåtal producenter tillsätter dessutom smakförstärkaren E621 som på konstgjord väg skall ge smak åt en vattenstinn och därmed smaklös produkt".

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2188509.svd

Sammanfattning - vi konsumenter luras att betala mer fär något som eg bara är vatten samtidigt som vi istället för ren mat får i oss kemikalier.

Hur kan det komma sig att det blivit på detta sätt? Att det anses som acceptabelt att vi luras på detta flagranta sätt? Nu närmar sig tiden i allt snabbare takt för att genomföra en kollektiv stämmning av alla dessa oseriösa livsmedels producenter som medvetet för oss konsumenter bakom ljuset på detta sätt. Det är uppenbart att de inte vill oss väl och att de inte har någon som helst skam i kroppen.

Kan du inte hitta en ren produkt så skippa julskinkan i år och vaför inte istället köpa skaldjur och ha på julbordet?

Dessutom i lördagens Brännpunkt i samma tidning skriver agronom Lena Hjälte: " Näringsinnehållet i spannmål är endast 50% av vad det var för 30 år sedan".

Et annat slående och eg fullständigt fantastiskt citat: " Under många år har det talas om undernäring hos människor i västvärlden, människor som ser ut att vara välmående men som vid kontroll visar sig lida av näringsbrist".

Intressant är även följande reflektion:

"Snabbmaten har fått klä skott för detta och den är naturligtvis en bidragande orsak. Men hur mycket möda har ägnats åt att titta på näringsinnehållet i råvarorna?"

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2195645.svd

Min kommentar - vi borde nu se till att ett nytt klassningssystem för vår mat införs. Ett system där vi som konsumenter för den mat vi köper skall kunna avläsa halterna av vitaminer, mineraler, essentiella aminosyror och även kunna avläsa rätt proportion mellan Omega 3 och 6 fettsysrorna. Samtidigt som produkter där producenter medvetet luras ex genom att tillsätta kemikalier och tvingar oss att betala dyrt för insprutat vatten slängs ut ur hyllorna.

Ät mer frukt och grönt är ett mantra som tjatas till leda. Men vad är det eg vi äter? Vanlig Svensk potatis har i genomsnitt besprutats 6 ggr innan den hamnar på din tallrik. Vilka konsekvenser får detta för din hälsa? Hollänska jordgubbar tillåts att besprutas inte bara när gubbarna mognar (i sverige skall bara bladen besprutas och det är förbjudet efter det att gubbarna börjar att mogna) utan även dagar innan skörd.

Läs rapporten om vindruvor och fundera på gift halterna:

Odling av vindruvor värsta giftspridaren i jordbruket
http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/aktuellt/?news=4550

Inga kommentarer: