tisdag 16 december 2008

Vertikal vind

Ibland så undrar man varför en speciell typ av teknologi får genomslag. Varför är det ex så att alla vindkraftverk måste ha en horisontell och inte vertikal rotor? Detta har utvecklats till en rätt infekterad historia där man tyvärr idag kan skönja ett visst etablisemang inom den förnyelse bara rörelsen som ivrigt förespråkar dagens lösning med horistontell rotor och som aktivt motarbetar andra uppstickande tekniska alternativ.

Trist eftersom alla nya ideer behövs och man bör kunna ge utrymme för mer än ett visst tänkande. Fördelerna med vertikala tekniker är att de är betydligt enklare i sin konstruktion och därmed ger stora fördelar vad gäller ex drift och hållbarhet.

paradoxen vad gäller horisontella vindkraftverk dessutom är att de inte klarara om det blåser riktigt hårt utan då måste tom stängas av. Ett problem som inte alls föreligger för verk med vertikala rotorer.

Svenska vertikal Vind som startades 2002 baserat på forskning av Mats Leijon och Hans Bernoff vid Uppsala universitet har utvecklat ett intressant samarbate med Ericsson Mobil.
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article425252.ece

HAWT - VAWT jämförelse

"Vingbladen på ett VAWT är monterade stående så bladen bildar en trumma.Här gäller samma princip att rotorn ska ha en lagom stor svepyta.

Fördelarna med vertikala vindkraftverk är:
De är okänsliga för vindriktningen.
De är nästan ljudlösa.
Det krävs inte någon hög pelare som ofta kostar väldigt mycket.
Dock är det oftast bättre vindförhållanden ju högre upp man kommer.
Det finns inga rörliga delar förutom generatorn.
Passar bättre i bebyggda områden där vinden är mer turbulent.

Nackdelen är att de har några procents lägre verkningsgrad än HAWT:s"
http://www.ecokraft.se/Shop/Index.php

Inga kommentarer: