tisdag 16 december 2008

Fed sänker räntan till 0-0,25 procent

Det blir billigt för USA att finansiera sina underskott genom att köpa egna statspapper. Risken ligger nu i att ingen annan än USA självt kommer att köpa statspapper (Monetizing Debt= inflation) och att de utlänska aktörer (läs kina och olje producenter) som tidigare finansierat USAs underskott och hållit dollarn uppe genom att köpa amerikanska statspapper nu kommer att dels se denna investering som ointressant och dels representera en stor risk. Vem vill sitta med en obligation som kanske tom har 0% ränta i 30 år när i en framtid allt talar för att räntan kommer att vara högre?

Däremot har ju med denna sänkning de aktörer som tidigare köpt statspapper nu gjort en rejäl vinst. Frågan är vad de väljer att göra ? Att behålla papprena eller sälja dom? Om de säljer dom vem köper dom? USA till en högre ränta än dagen? Tveksamt. Faktum är väl snarare att detta blir en ren bokföringsvins som just för tillfället ser snygg ut i balansräkningen men frågan är var värdet står i om några år när antagligen istället räntan skjutit i höjden igen. Men som sagt även om det just nu ser bra ut så inte köper de nya till dagens villkor i något tillräcklig mängd som motsvarar USAs sammantagna finansieringsbehov.

Eftersom USA inte har något eget sparande över huvud taget att finansiera detta med och eftersom ingen annan än USA from nu kommer att köpa amerikanska statspapper så blir det att sätta igång sedel pressen och nu trycka nya dollar sedlar för allt vad tygeln håller för att ha råd med att köpa egna stats papper.

"Den amerikanska centralbanken Federal Reserve beslutade på tisdagen etablera ett målintervall för dagslåneräntan, Fed funds, på mellan 0,0 och 0,25 procent. Målet var tidigare 1,00 procent. Den nya räntan är den lägsta sedan Fed började publicera räntemålet 1990.

Diskontot sänktes samtidigt med 75 punkter till 0,50 procent (1,25), efter önskemål från Fed-bankerna i New York, Cleveland, Richmond, Atlanta, Minneapolis och San Francisco. Fomc beslutade också att fastställa räntan på bankerna reservbalanser hos centralbanken till 0,25 procent.Fed åtar sig att använda "alla tillängliga verktyg" för att stödja en återgång till en uthållig tillväxt och för att säkra prisstabilitet."

"Fomc fastslår att fokus för penningpolitiken framöver kommer att vara att stödja finansmarknadernas funktion och att stimulera ekonomin via marknadsoperationer och andra åtgärder som innebär att Federal Reserves balansräkningar kommer att vara på en "hög nivå"."

http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2008\12\16\316486&sectionid=Ettan

Quantitative easing
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/12/quantitative-easening.html

The Crisis in Pictures
"The result will be predictable: currency depreciation."
http://caseyresearch.com/pdfs/20081216_CrisisInPictures126.pdf

Inga kommentarer: