tisdag 16 december 2008

Om våra jordar

Nedanstående är direkt cut and past från Dettners blogg. Jag har bara lagt in länkarna till böckerna har refererar till:

"Jag vill här bara nämna några milstolpar från tiden innan man fick sin forskning "förbetald" av livsmedels-, läkemedels- eller spannmålsindustrin. Med nedanstående fakta i bagaget, kan man bättre förstå det naturen alltid vetat, men den moderna livsmedelsindustrin inte vill att du skall förstå eller ta del av!

"Farmers of 40 centuries" av Prof. F. H. King, publ. 1911. King undersökte och visade praktiskt hur man i sydostasien, på ett västvärlden överlägset sätt, skapade extremt näringsrika jordar, maximerade odlingsyta och kunde föda 40 familjer på en yta där västerlänska metoder bara kunde föda en familj! -Snälla, sluta prata om att det inte går att föda alla på jorden, läs på och lär istället!

http://www.amazon.com/Farmers-Forty-Centuries-Organic-Farming/dp/0486436098/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1229425079&sr=1-1

"An agricultural testament" av Sir Albert Howard, publ. 1940. Under en period av 25 år, (flertal långtidsstudier i Indien), utförde Sir Albert Howard experiment uppvisande hur användande av kompostering, ursprungsbefolkningars (dvs. generationers erfarenhetskunskap) odlingsprinciper samt kunskap om rotutveckling, symbiosen mellan mikroorganismer och rötter m.m., ger ett överlägset näringsinnehåll i ekologiskt odlad mat gentemot konventionellt odlad, dvs. med konstgödsel och besprutning.

http://www.amazon.com/Agricultural-Testament-Howard-Sir-Albert/dp/B000UIKKZ2/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=books&qid=1229425177&sr=1-2

"The Soil and Health-A study of organic agriculture" av Sir Albert Howard, publ. 1947. Här redovisar/bevisar visar Sir Albert Howard, hur den moderna konventionella och industrimässigt framställda grödan, resulterar i näringslösa råvaror och dessutom dödar jordens mikroorganismer, dvs. omöjliggjör fortsatt odling pga. jordens näringskapande arbetsstyrkor är förintade eller kraftigt decimerade. Howards budskap till efterlevande är "we must respect and restore the health of the soil for the benefit of future generations", ganska lätt att fatta, eller?

http://www.amazon.com/Soil-Health-Organic-Agriculture-Culture/dp/0813191718/ref=pd_bxgy_b_img_b

"The living soil and the Haughley Experiment" av E. B. Balfour, publ. 1943. Lady Eve Balfour utförde (inspirerad av bl.a. Weston A. Price, Francis M. Pottenger m.fl.) ett 30-årigt experiment där hon roterade grödor enligt olika ekologiska teorier och förutsättningar, för att avgöra vad som skapade den mest näringsrika jorden, de mest näringsrika och livskraftiga grödorna och de hälsosammaste och mest välmående djuren. Hennes teori och övertygelse var att hälsa för oss människor, i slutänden måste föregås av en obruten "positiv" bioackumulering, dvs. jorden=plantan=djuret=människan.

http://www.amazon.com/Living-Soil-Haughley-Experiment/dp/087663269X/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=books&qid=1229425222&sr=1-3

Håll till godo, kunskap från ovanstående forskargärningar skulle inte bara vitalisera debatten, det skulle innebära att bevisbördan inverteras och den konventionella livsmedelsindustrin fick bevisa vad som är bättre med deras produkter, för att de skall tillåtas att säljas eller rekommenderas av gemensamt finansierade instanser, som exempelvis livsmedelsverket!

Naturen har inget att bevisa, det är de nya näringslösa, konstgödslade, besprutade, genmodifierade produkterna som har bevisbördan på sina axlar. Rösta med dina pengar nästa gång du handlar, köp ekologiskt och gärna närodlat! Om du kan, handla direkt av din ekologiska bonde, då lär du dig dessutom ett och annat om ditt livselexir!"

http://jdettner.blogspot.com/2008/12/nringsbrist-i-vstvrlden.html

Själv rekommenderar jag även Pollands "The Omnivores Dilemma". Mer om detta har jag skrivit om nedan:

http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/mikael-pollans-bok-omnivores-dilemma-r.html

Här dessutom länken till hans hemsida:
http://www.michaelpollan.com/omnivore.php

Inga kommentarer: