Senaten sa nej men det struntar presidenten i. Han ger istället generöst 17,3 miljarder dollar till Chrysler och GM. Det paket som senaten sade nej till var 14 miljarder dollar och detta var pengar som var tänkta för att klara den löpande verksamheten närmaste månaderna.
I villkoren för det paket som presideneten sagt ok till ligger det enligt uppgift mängder med villkor kopplat till lånen som att ex arbetarnas löner skall förhandlas ned (lite enklare kanske när deras VD sagt sig kunna arbeta för 0 i ersättning)?
Inte tillnärmelsevis kommer dessa pengar dock att räcka mer än högst tillfälligt och helt klart fullständigt otillräckligt för att klara av att restrukturera verksamheten i den omfattning som behövs. Istället tycker uppenbarligen Chrysler själva att lösningen ligger i att sluta tillverka för nu stänger man ner fabriken helt för att öppna den igen 19 januari för att spara pengar. Vore det inte bäst att stänga ner för gott då skulle det verkligen sparas?
Istället kommer bolagen att snart stå framför finansdepartementet igen och be om mer pengar.
Bush ger akutlån till GM och Chrysler
http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article483398.ece
Senaten sa nej till bilhjälp
http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article477962.ece
Samtidigt begär nu Treasuries ordförande Mr Henry (Hank) Paulson av Kongressen att göra tillgängligt det resterande kapitalet, om 350 miljarder dollar, i TARP för att stödja stabiliteten på finansmarknaden. Delar av dessa pengar närmare bestämt 17,3 miljarder dollar skall alltså öronmärkas till bilindustrin för att som det heter " föra in bolagen på en stig mot livskraftighet".
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2008\12\19\317087§ionid=Ettan
Visst är det väl lite snurrigt? Kongressen skall därmed säga ok till stöd av bilindustrin något som senaten sa nej till? Här kan man tydligen springa runt lite hur som helst och förhandla loss pengar. TARP var väl godkänt dessutom av Senaten men fick nej av Kongressen? Ännu mer förvirrat. Och det var ju beslutat sedan att användas för "stabilitets främjande åtgärder på finansmarknaden". Nu har inte bara investmentbanker mergats in till att bli banker utan även delar av bilindustrin räknas nu som finansmarknaden tydligen? Finansmarkanden expanderar aggresivt i takt med att det vankas allmosor från staten uppenbarligen.
Samtidigt börjar det klarna så smått vad det är som nye presidenten Obama tänker sig sjösätta för stimulans främjande åtgärder. Det är nu tänkt att kongressen skall besluta om ett stimulans paket motsvarande ca mellan 675-775 miljarder dollar lagom till dess att Obama blir insvuren som ny president 20 Januari.
Samtidigt kan vi läsa följande lilla brasklapp: "but it could build substantially as it moves through the legislative process, the daily said, citing officials close to the situation."
Av någon outgrundlig anleding så hoppas vissa källor att man inte lägger sig över 1 trillion dollars "fearing accusations of toting up the US budget deficit." Vad får folk allt ifrån eg?
Obama economic stimulus to be worth 775 billion dollars
http://news.yahoo.com/s/afp/20081219/ts_alt_afp/uspoliticsobamafinancetransition_081219120217
Så det vankas mer godis.
Hur ser då USA finanser ut idag? Läs nedanstående info och förundras över varifrån alla dessa pengar och allmosor eg kommer ifrån.
Sedelpressen kanske?
Undrar om Kina och olje producenterna idag dvs USAs finansiärer och långivare känner sig lugnande av allt detta? Tror ni att de vill fortsätta att köpa Amerikanska statspapper nu till 0% ränta och givet denna USAs skuldbörda som nu med stormsteg närmar sig 10% av USAs hela BNP. Vilket tredje världen land som helst som ligger med en skuldbörda på max 7% av BNP måste gå igenom mycket omfattande reformering arbete av sina finanser för att IMF skall bevilja ens det minsta lilla lån.
Persson, Kotlikoff och Songuzo
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/persson-kotlikoff-och-songzuo.html
I'll be back!
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/12/ill-be-back.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar