tisdag 16 december 2008

Prismekanismen boven i dramat

Ytterligare bevis på att dagens nedpressade olje pris ställer till med mer oreda än det skapar möjligheter hittar du på Cornucopias blogg. Där skriver han bla:

"Toyota hade tack vare försäljningssuccén för Prius i USA tänkt att bygga en ny fabrik i USA, där nästa generation Prius skulle tillverkas. Den investeringen har nu stoppats, eftersom försäljningen av Prius på kort tid mer än halverats."

"Det har tagit många år av högt oljepris, åtminstone sedan 2005, för att få igång en omställning till förnyelsebara bränslen eller energibesparande teknik, en omställning som blixtsnabbt skjutits i sank av kollapsen för oljepriset.

Investeringar i den storleksordning som Toyota tänkte göra är inget man beslutar sig för över en natt, och det kanske nu kommer krävas flera år av höga oljepriser innan man vågar satsa igen.

Det värsta tänkbara för energiomställningen till det post-fossila samhället efter peak oil var kollapsen i oljepriset. Nu verkar dock regeringar världen över fortsätta trycka för energibesparingar och minskad oljekonsumtion, men just nu sviker kunderna."

Det är nog nu många istället som sneglar på att köpa en billig begagnad bensin bil. Nybil är det nog få privat personer som tänker sig köpa.

http://cornubot.blogspot.com/2008/12/toyota-stoppar-ny-priusfabrik.html

Frågan är om prismekanismen och de sk marknadskrafterna är det som slutligen kommer få vår civilisation på fall då de i detta läge med nära förestående Peak Oil för ögonen så flagrant ger helt fel signaler till marknaden om vad som eg är optimalt långsiktigt agerande.

Försäljningen av drivmedelsetanol mer än halverad
http://cornubot.blogspot.com/2008/12/frsljningen-av-drivmedelsetanol-mer-n.html

Inga kommentarer: