torsdag 18 december 2008

Fed unleashes greatest bubble of all

Här en läsvärd artikel som inte minst pekar på det dilemma man kan se framför sig där dels risken för inflation skapas utöver det vanliga genom alla de försök som FED nu initierar och dels risken att OM pengarnas omsättnings hastighet i systemet verkligen sparkar igång så har man eg bara ett vapen att ta till att bekämpa inflationen med och det är mha högre räntor.

Problemet med stigande räntor i en accelererande takt är dock att det fullständigt kommer att förinta existerande obligations innehavare som köpt på lägre nivåer samt försvåra en finansiering av usas underskott i ett läge där marknaden hela tiden avvaktar med köp tills dess att räntan anses toppa eller ligga inför en relativt nära förestående vändning. Någon som kommer ihåg hur högt Centralbanks chefen Volker skickade upp räntan till för att till sist ta död på inflationen? Svaret - "the federal funds rate, which had averaged 11.2% in 1979, peaked at 20% in June 1981. The prime rate rose to 21.5% in '81 as well.Treasury Bills hit 17.3% and the long-term bond was on its way to 15.3%".

"The bigger one is that the Fed is misleading investors into the biggest bubble of all time. Bernanke is making what learned economists call a “time-inconsistent” promise to hold interest rates at ultra low levels for an extended period.

The problem is that if the unconventional monetary policy works, and the economy picks up, the Fed will come under pressure to “normalize” rates and reduce excess liquidity to prevent a rise in inflation. The resulting rate rises will inflict massive losses on anyone who bought bonds at today 2.25 percent rate."

Centralbanker, visar historien, är inte de stabilites skapande insitutioner för ekonomin som vi ofta förleds att tro. Istället är det Riksbanker som genom sina ingrepp är de som skapar de verkligt stora svängningarna och bubblorna. Och konsekvensen av deras agerande blir alltid att man skjuter över målet. Man kan nu med facit i hand fråga sig varför Bernanke och FED valde att höja räntorna i samband med denne nye centralbanks chefs tillträde så aggresivt som man gjorde. Klart är att detta skapade problemen för husmarknaden och nu tvingas man istället göra helt om och sänka till 0%. Är det stabilitets skapande agerande?

Ok grundproblemet skapades av Greenspan Central banks chefen som bättre borde benämnas Mr Bubbles. Ni vet han som under sin mandatperiod skapade fler bubblor än någonsin tidigare.

Men så länge vi har centralbanker kommer vi få leva med en ekonomi med sk booms and busts och där en brandkårsutryckning (nu för att stimulera ekonomin) sedan eftertäds av en annan för att försöka kyla av den samma. Upp och ner och upp och ner. Under tiden skadas bara den reala ekonomin och felaktiga beslut tas ex som nu när olje produktions kapacitet som desperat kommer att behövas i en framtid läggs ned, alternativa energi bolag går i konkurs vilken försenar och förhindrar en energi omställning till något hållbarare och bättre.

Det blir bättre när människor själva får bestämma över sin ekonomi och inte politikerna. De senare kan aldrig skapa välstånd bara fördela den men de gillar att göra oss beroende av bidrag. Det underlättar för deras omval. Värsta sedan vi kan göra är att vända oss till staten för att tro att de skall klara av att lösa de problem som faktiskt bara var de som de i första vändan själva var upphov till.

Fed unleashes greatest bubble of all
http://blogs.reuters.com/great-debate/2008/12/17/fed-unleashes-greatest-bubble-of-all/

om BOJ, FED och andra onödigheter
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/om-boj-fed-och-andra-ondigheter.html

I hate to say I told you so
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/i-hate-to-say-i-told-you-so.html

The road to hell is paved with good intentions - eller?
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/i-hate-to-say-i-told-you-so.html

Quantitative easening
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/12/quantitative-easening.html

Volker som FED Chairman:
Part 1
http://www.buyandhold.com/bh/en/education/history/2000/paul_volker1.html
Part 2
http://www.buyandhold.com/bh/en/education/history/2000/paul_volker2.html

Inga kommentarer: