tisdag 2 december 2008

Belåningsgraden, jobben och betalningsförmågan.

Med den reala försämringen av den reala ekonomin vi nu ser i en allt accelererande takt är det inte orimligt att många hushåll som där en nu riskerar att drabbas av arbetslöshet kommer att få stora problem med att betala av på lånen:

"Hushållens skuldbörda var vid halvårsskiftet nära 2 300 miljarder kronor enligt SCB. Detta är mer än dubbelt så mycket som hushållens totala skulder för tio år sedan. Faktum är att skulderna ökat med 105 procent sedan 1998 och detta då man tagit hänsyn till inflationen"

"I dagsläget är det mest centrala för hushållen dock inte hur stora finansiella tillgångar de har. Viktigare för deras förmåga att hantera skuldbördan är istället att deras löpande inkomster klarar att täcka räntebetalningarna"

"En sak som dock kan vara positivt för många hårt belånade hushåll är att ränteläget kan komma att sjunka på grund av lågkonjunkturen. Detta sänker räntekostnaderna för hushållen, men den som blir arbetslös och samtidigt har stora lån hamnar givetvis i en svår situation."

http://ekonomifakta.se/sv/Om_Ekonomifakta/Nyheter/Svenskarnas-skulder-fordubblade-pa-10-ar/?csref=kampanjvecka9

Inga kommentarer: