tisdag 16 december 2008

Finansiellt fyrverkeri på obligationsmarknaderna i framtiden

Flute skriver här intressant om penning marknadsfonder. Läsvärt i sin helhet.

"Penningmarknadsfonder i USA börjar nu få problem, eftersom räntan på 3-månaders amerikanska statsskuldsväxlar är nere på 0,01%! Därmed får särskilt de fonder som mest investerar i statspapper svårt att ta ut förvaltningsavgifter, eftersom fonden då skulle ge negativ avkastning!"

"Amerikanska staten kan ju glädja sig år att kunna låna pengar i princip gratis, åtminstone på kort sikt. Men... en fråga uppenbarar sig. Hur länge kommer detta att fortgå? Åtminstone på de längre löptiderna finns risk att räntorna snart stiger igen till mer "rimliga" nivåer. När det sker kan det utlösas en massflykt från de längre löptiderna, om många då vill komma ur dessa obligationer utan alltför stor förlust. Räkna med lite finansiella fyrverkerier på obligationsmarknaderna framöver. Risken finns att många fonder som ännu inte bränt sig alltför allvarligt nu kommer att bränna sig ordentligt."

http://flutetankar.blogspot.com/2008/12/penningmarknadsfonder-och-lga-rntor.html

Min personbliga syn och det har jag skrivit om flertalet gånger tidigare på denna blogg är att vi kommer att se högre räntor och högre inflation. Dvs en inte särdeles bra miljö att investera genom att binda sig i 30 åriga stattspapper. Peter Schiff skriver om detta i sitt senaste nyhetsbrev:

A Nightmare Before Christmas
http://www.europac.net/externalframeset.asp?id=14902

Inga kommentarer: