tisdag 2 december 2008

Beowulfs kvädet - en Gotländsk historia skriven i East Anglia?

Beowulfskvädet är daterats till olika tidpunkter under perioden ca 700-1000. Det är med sina 3183 rader anmärkningsvärt i sin omfattning. Som den enda överlevande större anglosaxiska hjältedikten har eposet – trots att det huvudsakligen berör skandinaviska händelser – i England stigit till sådan upphöjdhet att det blivit "Englands nationalepos.
Något förenklad är handlingen följande:

Hrothgar är kung i Danmark, men trollet Grendel hemsöker hans nya, stolta hall (som har namnet Heorot) och dödar hans hirdmän. Hjälten Beowulf anländer till Hrothgars kungahall med sina 12 kämpar. Det förklaras att Beowulfs far varit vän med kungen, och att Beowulf nu har kommit för att återgälda vänskapen genom att besegra odjuret. Dessutom deklarerar Beowulf att eftersom han hört att monstret inte använder sig av vapen så skall inte heller han själv göra det.

Vid en stor fest förolämpas Beowulf av Unferth, en släkting till kungen, varpå Beowulf genmäler i stolta ordalag. När alla sover ruset av sig efter festen kommer Grendel och anfaller de sovande männen. Beowulf går i närstrid med Grendel och sliter i kampen av honom ena armen.
http://www.youtube.com/watch?v=9Lo1ImAudjo

Odjuret ger sig av till sin boning i den närliggande sjön. Armen sätts upp på väggen till hallen. Att Beowulf valt att inte använda sina vapen visade sig vara en lyckträff, för hans män upptäckte i striden att inga vapen bet på Grendel.

Dagen därpå hyllas Beowulf - det är uppenbart att Grendel inte kunnat överleva striden. En bard passar på att skalda ihop en sång där Sigmunds (se Völsungasagan) äventyr jämförs med Beowulfs hjältedåd. Återigen firas det i hallen, och återigen ändar festen i fasa då Grendels (namnlösa) mor dyker upp för att utkräva hämnd. Hon undkommer dock eftersom den store hjälten inte finns i hallen - han har sovit i ett eget hus strax intill.

Nästa dag ger sig en tropp av för att nedstiga i sjön och där försöka göra slut på hemsökelserna, men endast Beowulf vågar nedstiga i vattnet. Nere i trollboningen träffar Beowulf Grendels mor och invid Grendels lik strider de sedan.

http://www.youtube.com/watch?v=ttRfOeKNAjc&feature=related

Till slut segrar hjälten efter diverse turer med förtrollade svärd. Segraren belönas rikligen på nordiskt vis med armringar i guld och höviskt tal. Efter ordentligt firande ger sig Beowulf och de överlevande männen hem över havet.

Här slutar första delen av kvädet.

Den andra delen utspelar sig en tid senare.

Beowulf har nu ärvt geaternas kungakrona. Tyvärr är det nu hans tur att bli hemsökt av monster – en drake ödelägger nämligen landet och dödar Beowulfs undersåtar. Kungen och hans tappraste krigare söker upp drakens håla. Beowulf slåss med draken, men striden slutar oavgjort.

http://www.youtube.com/watch?v=0pO0qLIBsbs

Kungen beslutar sig för att bege sig in i hålan och frågar vilka som har modet att följa med honom - endast en vågar, en ung man vid namn Wigalf. När striden börjar grips även Wiglaf av rädsla och tittar mest på. Beowulf dräper till slut draken, men han har fått sitt banesår.

Wiglaf bär ut kungen som, efter att ha uttalat diverse profetior om hur hans folk skall komma att strida mot svearna, avlider. Beowulf läggs i en stor gravhög med drakens skatter, överblickande havet.

En fråga som ofta debatterats är vilka var geaterna? Ibland har det faktum att eposet har engelskt ursprung hävdats att de kunde varit de nordbor som bosatte sig på Englands öskust i den sk East Anglia. Det har ofta även hävdats att geaterna skall ha varit götar dvs från den region av nuvarande sverige som kallas Väster repspektive östergötland. Klart är att geaterna hjälpte den Danske kungen och att de även krigade mot svearna. En intressant ledtråd är det tog Beowulf två dagar att segla över öppet hav till Danmark och de geografiska landmärken som anges under resans gång. En resa som dokumenterats av arkeologen Gad rausing och som finns dokumenterad i den arkeologiska tidskriften fornvännen. Det sägs även i dikten att geatarna kallades ”männen från havet” vilket då utesluter götarna som inte i historien gjort sig kända som ett sjöfarande folk.

I guta sagan sägs det att ” många kungar stred mot Gotland, medan det var hedniskt. Dock behöll gutarna alltid segern och sin rätt”.

Ett annat citat från Gutasagan berättad om att ett avtal mellan Svear och Gutar etablerades. ”Sedan sände gutarna upprepade gånger sändebud till svearnas rike, men ingen av dem kunde skaffa fred förrän Avair Strabain av Alva socken. Han slöt först av alla fred med Sveakungen. Så gick gutarna av egen fri vilja under ”suia” kung, så att de kunde fritt och utan risk fara till alla platser i ”suiarike” utan tull och andra avgifter. Så äga och ”suiar” fara till Gotland utan kornband och andra förbud”.

http://www.guteinfo.com/viking/?id=1790

http://www.guteinfo.com/kultur/?id=579

Beowulf, Ynglingatal and the Ynglinga Saga
http://fornvannen.se/pdf/1980talet/1985_163.pdf

A Comment on Beowulf- Gutarnas nationalepos by Tore Gannholm
http://fornvannen.se/pdf/1990talet/1995_050.pdf

En teori som har lagts fram på senare tid är att Beowulfkvädet författades i East Anglia. Att detta rike hade förbindelser med Skandinavien är känt sedan länge. Båtgravfältet i Sutton Hoo är nämligen identiskt med dem i uppländska Vendel och Valsgärde. Med hjälp av isländska sagor och den anglosaxiska dikten Widsith har det gjorts ett försök att identifiera East Anglias kungaätt Wuffingarna med de skandinaviska Wulfingarna som nämns i Beowulf. Den danske kung Hroðars drottning Wealhtheow som förekommer i Beowulf har dessutom föreslagits vara en medlem i denna ätt (läs mer i not3 kap 9)
http://cornelius.tacitus.nu/beowulf/datering.htm

Beowulf - En fornengelsk hjältedikt
http://cornelius.tacitus.nu/beowulf/index.htm

Beowulf & Grendel Movie Trailer
http://www.youtube.com/watch?v=TGlSAtb-SDw

Inga kommentarer: