En mycket bra interview med Riksgälds chefen Bo Lundgren. Onekligen har Sverige visat hur man skall hantera denna typ av kriser tidigare i samband med vår alldeles egna finanskris 1990-1994. Det man så här långt ffa i USA men även internationellt har missat och haft minst fokus på är just hanteringen av de dåliga krediterna. I den svenska modellen isolerades dessa till slut i ett eget bolag, Securum och där de efter att ha nedskrivits till i de flesta fall 0 värde sedan några år senare kunde sälja ut med vinst.
Det är ju ett problem för en bank när man sitter på en dåig kredit att man bokföringsmässigt oftas tvingas skriva ned värde till 0 även om det är fullt möjligt att det längre fram visst representerar ett värde. I den process som leder till att banker måste skriva ned något som tidigare varit värt något till att det istället är värt 0 så minskar bankens kapital täcknings grad och det blir då än mer uppenbart att för att klara detta man inte vill låna ut utan istället se till att balansräkningen ser bra ut annars går det illa för banken.
I den här änden har resten av världen i denna kris gjort mycket lite utan man pumpar bara in pengar till bankerna i den takt som man tror skall lösa kredit värde nedskrivningen som istället bara fortsätter ned mot 0. Bankerna håller kvar pengarna dessutom som inte kommer ut till markanden och kredit krisen blir total. Utan åtgärder för att lösa de dåliga krediterna kommer inte pengarna ut. Men när de väl vänder då har bankerna enorm tillgång på pengar och inflationen blir akut.
Om man bara istället jobbade med andra sidan dvs kredit risk problematiken får man ingen låne kris och samma negativa effekt på real ekonomin som vi nu ser då bankerna har en kredit garanti som säkrar deras fortsatta låneverksamhet samtidigt som de dåliga lånen inte måste skrivas ned på samma aggresiva sätt som nu är fallet.
Sedan att EU insisterat på dyra avgifter för garanti programmet och därmed gör det svårt för bankerna att gå med underlättar inte en snabb lösning.
Men som sagt det vänder nog snart. Kanske den allvarligaste effekten av allt detta kommer att bli den reala påverkan på råvaru markanderna ffa oljan där nu livsnödvändiga investeringar och kapacitet läggs i malpåse. Det riskerar att kosta mer 'än det smakar" när det väl vänder och troligen kommer med detta IEAs omtalade sk supply chrunch att inträffa år tidigare än det tidigatre angivma 2012.
"När han ska summera 2008 konstaterar han att krisen fördjupades snabbt efter kraschen för Lehman Brothers. Han drar en parallell till när Gota Bank kraschade 1992 och den totala brist på förtroende för det finansiella systemet som följde på det haveriet.
- Det uppstår en rädsla. Folk tänker; när de inte räddade Lehman, vem ska de då rädda? Det är bäst att sitta på pengarna själv. Man blir osäker på sin privatekonomi och väntar med att köpa ny bil eller nytt kylskåp. Det leder till problem för bilindustrin och Electrolux som i sin tur slutar att köpa material till sin tillverkning, resonerar han. "
"Konjunkturinstitutet lämnade en prognos på torsdagen där tillväxten i Sverige, BNP, väntas minska med 0,9 procent nästa år.
- Man kan vända på det och säga att vi kommer att producera 99 procent av vad vi producerade i år nästa år. Och det har varit ett bra år, säger Bo Lundgren.
Han drar åter en parallell till 1990-talet där vi tre år i rad fick se BNP backa med 2 procent.
- Men människor klarade sig bra ändå. Man ska inte överdriva det som händer, säger Bo Lundgren. "
"Han säger att bankerna alltid är försiktiga inför årsskiften och vill stänga sina böcker i god ordning. Därför kan det börja lossna med kreditgivningen från den 7 januari.
- Jag hoppas att det börjar bli ett bättre funktionssätt på de finansiella marknaderna, att de kommer att fungera bättre. Det är ett bekymmer med avgiften till garantiprogrammet, jag hoppas att EU tittar på det, säger han och tillägger:
- Det kommer att bli bättre go i kreditmarknaderna efter årsskiftet. Jag tror på en återhämtning, men det kan gå fortsatt illa under en lång period. Jag tror dock det är möjligt att det bottnar ur under hösten 2009. Jag är optimist och sätter en tjuga på att det svänger i oktober-november nästa år. "
"Annars säger Bo Lundgren att det är samma mekanismer som styr och att det framför allt handlar om att förtroendet till kapitalmarknaderna har gått förlorat och att det gäller att återskapa det. Han säger vidare att de svenska bankerna är i bättre skick än banker i många andra länder.
- Det handlar om förtroende och kapitaliseringsproblem. Förtroendet är det svåraste problemet. Insättare måste våga sätta pengarna på banken, banker måste våga låna ut till varandra till rimliga priser och bankerna måste ha förtroende för låntagarna, summerar Riksgäldschefen.
Riksbanken lär nu fundera över andra sätt att ordna kapital till företagen, än via bankerna, för att få fart på systemet, säger han. "
http://www.e24.se/samhallsekonomi/sverige/artikel_956941.e24
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar