fredag 5 december 2008

Dollarkollaps

Dollarkollaps? Lugn, den kommer. Det är bara att vänta.

http://www.redeye.se/nyhet/?d=138883

VALUTA USA-dollarns nuvarande styrka är bara tillfällig, och den amerikanska valutan riskerar att gå emot en hårdlandning 2009.

Det framgår av en ny prognos från en grupp ekonomer vid Förenta Nationerna på måndagen, enligt Financial Times nätupplaga. Enligt tidningen varnade dessa FN-ekonomer redan för ett år sedan att nedgången i USA-ekonomin kunde leda till att den globala ekonomin nästan helt skulle stanna upp.

I rapporten konstaterar ekonomerna att återhämtningen för dollarn under hösten har drivits av en "flykt till säkerhet i den internationella reservvalutan när finanskrisen spred sig bortom USA". Den generella dollartrenden pekar dock fortsatt nedåt, vilket speglar uppfattningen att USA:s skuldposition närmar sig ohållbara nivåer, och ekonomerna varnar för att ett tilltagande fall i dollarns växelkurs kan skapa ny turbulens på finansmarknaderna.

"Investerarna kan återuppta sin flykt till säkerhet, men denna gång bort från dollardenominerade tillgångar, och därmed forcera in USA i en hårdlandning och sätta världsekonomin i en djupare recession", framgår det av ekonomrapporten.

FN-ekonomerna konstaterar att i takt med att den finansiella krisen spred sig bortom USA så skedde det ett massivt skifte i globala finansiella tillgångar över till amerikanska Treasury Bills, ungefär motsvarande statsskuldväxlar, vilket pressat ned räntenivåerna mot nollstrecket.

Samtidigt har USA:s skuldnivå stigit till nya toppnivåer som riskerar att utlösa en dollarkollaps. I rapporten rekommenderar ekonomerna att det internationella reservsystemet backar från det närmast exklusiva användandet av US-dollar och i stället går mot ett globalt uppbackat multivalutasystem. Rob Vos, som leder FN:s policy- och analysavdelning, sade att skadeverkningarna kan dämpas om regeringarna skulle koordinera den ström av stimulanspaket som redan är på väg. Rapporten, som sammanställts av "Department of Economic and Social Affairs", handelsorganet Unctad och FN:s regionala organ, har tidigarelagts med en månad på grund av den finansiella krisen.

Inga kommentarer: