söndag 26 april 2009

Nytt stöd för solceller och enklare nätanslutning på gång

Regeringen presentarer inom kort ett nytt ekonomiskt stödsystem som ska göra det enklare för privatpersoner och företag att investera i solcellsenergi.

Tekniken att få solljusets energi att omvandlas till elektricitet via solceller är stor i världen men ännu liten i Sverige ? här finns bara totalt 7 MW installerat i dag. Det motsvarar fyra normalstora vindkraftverk.

Möjlighet för privatpersoner
Tidigare har det gått att få stöd för installation av solceller i offentliga byggnader. Nu ska det bli tillgängligt också för privata hushåll och företag. Stödet blir högst 60 procent av kostnaden för projektering, material och installation av solceller med ett tak på 75.000 kronor i stöd per installerad kilowatt och högst 2 miljoner kronor per anläggning.

Tanken är att det nya stödsystemet ska komma igång vid halvårsskiftet och fungera retroaktivt från den 1 januari i år om EU-kommissionen, som nu synar förslaget, är med på noterna.

Syftar till teknikutveckling
Frågan är vilka som kommer att lockas att satsa på solceller?
Ola Alterå, statssekreterare på näringsdepartementet tror att det är de som kan göra en skaplig ekonomisk investering. Men också de som har intresse att utveckla ny teknik och höra till dem som utvecklar framtidens energilösningar.

150 miljoner kronor kommer att finnas tillgängligt i stöd över en treårsperiod, det kan ge bara en marginell ökning med ett par MW solcellsenergi utöver dagens sju.

Ska förenkla för mindre producenter
Regeringen kommer också i juni att lägga förslag om att små kraftproducenter med solceller eller vindkraft enklare än idag ska kunna leverera in överskottsström till de allmänna elnäten.Syftet är att fler småskaliga producenter blir intresserade av att producera el i mindre skala.

http://svt.se/2.22620/1.1532454/nytt_stod_for_solceller?lid=puff_1534163&lpos=rubrik

Inga kommentarer: