torsdag 16 april 2009

Kjell Aleklett kommenterar IEAs "Oil Market Report"

Kjell Aleklett, proffessor i Fysik vid Uppsala Universitet och ordförande för Association of Peak Oil (ASPO) skriver nedan ett inlägg på sin blogg och kommenterar där IEAs senaste rapport.

Att olje marknaden är tight vad gäller efterfrågan på olja relaterat till tillgång och att detta inte på långa vägar motiverar det dramatiska olje prisfallet från sommarens $147 till en botten runt $30 är även detta klart som korvspad. Men här nu lite mer fakta från Alekett ang hur det nu kan komma att te sig för innevarande år.

Personligen så håller jag det som inte alls som otroligt att nedgången från existerande fält nu i snabbt takt kommer att kunna gå ned rätt dramatiskt. 6% nedgång från existerande oljefält förutsätter att alla de möjliga investeringar som tänkas kan verkligen görs i syfte att minska den naturliga nedgången som annars ligger på hela 9% enligt IEAs November 08 analys.

marcus har här senaste nytt om bla produktions och konsumtions siffror. Av speciellt intresse är diagram 4 som visar skillnaden mellan dessa.'
http://oljepris.se/statistik

Givet nu och som vi diskuterat tidigare på denna blogg att stora delar av dessa nödvändiga investeringar nu uteblir eller läggs i malpåse så kan det bli en rejält obehaglig situation vad gäller tillgången på olja framöver.

"IEA, International Energy Agency, har nu presenterat sin senaste ”Oil Market Report” och vad det gäller efterfrågan på olja för 2009 så skriver man ner behovet till 83.4 miljoner fat om dagen (mb/d). Det är 2.4 mb/d lägre än vad efterfrågan var 2008.

I vår publikation om produktionsminskningar i gigantfält har vi definierat Peak Oil platån till en fluktuation på +/- 2 procents runt ett medelvärde på 84.8 mb/d. Den nya prognosen hamnar precis innanför den undre gränsen, men vi är mycket nära att lämna peak oil platån. Vad det gäller produktionen i mars så var den 83.4 mb/d vilket är 2.4 mb/d lägre än för ett år sedan.

Enligt våra och IEA:s studier sjunker oljeproduktionen i producerande råoljeoljefält med 6% om året. Det betyder att produktionen från de fält som var i produktion för ett år sedan nu har sjunkit med 4 mb/d.

Det som kallas för t.ex. OPEC:s minskade kvoter är i själva verket en naturlig nedgång om man inte gör nya investeringar. Det betyder att minskade kvoter inte kan föras upp som framtida reservkapaciteter. Skall vi upp till förra årets produktionssiffror så krävs det stora investeringar och de investeringar lägger man nu i malpåse.

Vad det gäller priset konstaterar IEA att vi nu placerat oss över $50 per fat och fastän jag ogärna vill uttala mig om priset så är det mycket som talar för att vi har börjat en ny resa mot högre priser. Dagens ekonomi kommer att ha svårt att klara det dubbla priset men om ekonomin tar fart kan vi kanske hamna där igen.

Vad det gäller att minska konsumtion av olja så är det USA som kan göra de största besparingarna och oljepriset de närmaste åren kommer att påverkas väldigt mycket av USA:s förmåga att minska sin oljeintensitet. I bloggen om G20 ser ni att Tyskland, Frankrike och UK är ca 60% bättre, men ni kan också se att Sverige behöver bli bättre. "
http://aleklett.wordpress.com/2009/04/14/the-iea-april-oil-market-report/

IEA - a watchdog clearly alarmed but afraid of it's own bark
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/12/iea-watchdog-is-clearly-alarmed-but.html

Inga kommentarer: