tisdag 21 april 2009

Nytt bränsle i socker/fett debatten

Här har vi nu idag ett inslag i Vetenskaps Radion där Ingrid Larsson, klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska sjukhusets överviktsenhet, Obesitas får bre ut sig. Hon säger bla med anledning av en ny Amerikansk rapport där en av konklutionerna är att studien visar att glukos inte drar igång nybildningen av fett i levern, medan fruktos gör det.

Med anledning av detta springer nu Fru larsson ut och drar följande hårresande slutsats: "Den rådande debatten som är ganska hektisk stundtals om vi ska äta kolhydrater eller inte, det har man ju ett argument till det att man inte ska äta kolhydrater från de personer som för den linjen hävdar att kolhydrater omvandlas till fett i kroppen och det gör det inte och denna studien visar detta."

Så kära Fru Larsson problemet med kolhydrater är att när kolhydrater/stärkelse i blodet omvandlas till blodsocker så produceras det kroppsegna hormonet insulin igång. Insulin tar all detta blodsocker och kör som energi till cellerna men allt ev överskott lagras sedan av insulinet som fett i kroppsvävnaden. Vad värre är så länge insulin finns kvar i kroppen kan inte kroppen bränna något av det lagrade fett som det har undanstoppat. Detta då hormonet glykagen krävs för att kunna bränna kroppseget fett och då glykagen så länge det finns minsta spår av insulin inte produceras.

Så när kolhydrater används och när pga detta insulinet är i gång och kroppen inte kan ta från sina lagrade energireserver mha glykagen och iom att musklernas energi reserver endast räcker till ca 40 minuters arbete måste man vid hårt arbete ständigt se till att fylla på med ny socker energi (kolhydrater) för att kunna ha tillräckligt med energi för att kunna köra vidare. Görs inte detta så bildas ett nytt kroppseget hormon, cortison som mha av detta då kroppen får den energi den behöver genom att börja bryta mer muskelmassa. Om det är idrottare som gör detta eller vid hårdare fysiskt arbete blir detta altså helt kontraproduktivt och dessutom allvarligt då cortisonet är i gång och arbetar under ca ett dygn efter det att detta triggats igång.

Ytterligare ett problem med för hög insulinhalt i kroppen är att kroppen endast kan få den energi den behöver genom att ta av sina fettreserver när vi sover. Det förutsätter att glykagenet kan arbeta ostört, vilket altså inte är fallet när insulin finns i kroppen. Detta gör att paradoxalt nog under natten feta, Diabetes II patienter och de med hög insulin nivå in realiteten svälter under natten. När de sedan vaknar utsvultna på morgonen kastar de sedan sig över all mat de kan få tag på. Men med låg insulin nivå pga lågt kolhydratsintag så bränner kroppen altså fett även under nattsömnen.

Att mycket av oredan i vårt metabolistiska system kan härledas till insulin står allt klarare. Att dessutom det finns en koppling mellan många av våra sk välfärds sjukdomar och insulin börjar att bli uppenbart för än fler.

Frågan är sedan varför överhuvud taget äta kolhydrater? Vilka essensiella näringsämnen förutom energi tillförs kroppen mha kolhydrater? Svaret är inga. Mättat fett däremot och proteiner är helt nödvandiga för kroppen. Proteiner ombildas till aminosyror och dessa används för kroppens ständiga muskel uppbyggnad. Mättat fett omvandlas i kroppen till aminosyror och används till den i kroppen ständigt pågående uppbygganden av ex cellernas membran.

I övrigt blir väl eg det enda vi kan enas om så här långt att det finns en korrelation mellan högt intag av fruk och Fruktos (HFCS) sötade produkter och övervikt. Undrar om Dietisterna nu med detta kommer att ge som kostråd till överviktiga att sluta äta frukt?

Nytt bränsle i socker/fett debatten
http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/artikel.asp?ProgramID=406&Nyheter=1&artikel=2780869

Rabbit starvation, nödvändigheten av mättat fett, uteslutande av kolhydrater och Vilhjalmur Stefansson
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/04/rabbit-starvation-nodvandigheten-av.html
Jeff S Volek och mättade fetter
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/04/jeff-s-volek-och-mattade-fetter.html

Kost med för mycket snabba kolhydrater ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, enligt en sammanställning av 37 koststudier. Den australiska sammanställningen, som publiceras i det senaste numret av The American Journal of Clinical Nutrition, visar att kost med ett högt glykemiskt index (GI) ökar risken för hjärt-och kärlsjukdomar med 40 procent. Dessutom finns ett samband mellan högt GI-värde och cancer i bröst och ändtarm.

GI-värdet ökar i en kost som baseras på snabba kolhydrater. – Det är en välgjord studie där man jämfört många fall under lång tid. Resultatet understryker betydelsen av att äta bra kolhydrater, och ligger på så vis i linje med den kunskap vi har, säger Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition, till Svenska Dagbladet. Sedan tidigare är det känt att ett högt intag av snabba kolhydrater ökar risken för diabetes. Snabba kolhydrater finns bland annat i pasta, potatis, kakor och vitt bröd.

Socialstyrelsen har på senare tid öppnat dörren för läkare som vill råda sina patienter att dra ner på kolhydraterna och i stället äta mer fett.
http://www.blt.se/nyheter/blekinge/snabba-kolhydrater-skadar-hjartat-(544994).gm

Inga kommentarer: