onsdag 22 april 2009

Vi måste minska omega 6

Det är inte omega 3 i sig som gör allt det goda. Det är balansen mellan omega 3 och omega 6. Nturligtvis och om du stoppar i dig mat innehållande mycket omega 6, kommer du aldrig att få en bra balans.

På stenåldern uppskattades ration omega3/omega6 till 1 till 2 att jämföra med 1 till 10 eller värre i västerländsk fröbaserad kost.

Omega-3 fetter finns i vegetabiliska oljor och i fet fisk och skaldjur. Det omega-3 fett man finner i vegetabiliska oljor såsom linfrö-, raps-, valnöt-, hampa- och solrosolja samt valnötter och linfrön har kortare fettsyrekedjor än det omega-3 fett man finner hos feta fiskar och skaldjur.

Det är främst det marina omega-3 fettet som man finner hos feta fiskar och skaldjur som har uppmärksammats för sina många hälsoeffekter. Lax är känd för att innehålla mycket omega-3 men hur mycket beror faktiskt på hur den är uppfödd. Den bör ha levt på krill och liknande för att innehålla mycket omega-3. Men även kött från gräsbetande djur har en mycket flördelaktig fördelning för oss människor mellan omega3/omega6.

Vilka är de sämsta valen (fulla av omga 6)?
Margariner
Majsolja och Solrosolja
Kakor, kex och bröd
Pommes
Pulversoppor
Chips och tortillias
Färdigmat och snabbmat

Så öka på med omega 3, men kom framförallt ihåg att minska på omega 6.

Obalans mellan omega-3 och omega-6 orsakar depression
Forskning pekar på att relationen mellan omega-3 och omega-6 i kosten är viktigt för att förbättra humöret och motverka depression. Äldre som åt mycket omega-6 i relation till omega-3 led oftare av depression och inflammatoriska sjukdomar.
http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1700

Omega 6-fettsyra
http://sv.wikipedia.org/wiki/Omega_6-fettsyra

Hälsa och sjukdomar
För mycket omega-6 i förhållande till omega-3 i kosten gör att det bildas mycket arakidonsyra (onda eikosanoider), vilket bidrar till ökad inflammation och plackbildning i blodkärlen. Omega-3 och dess derivat (de goda eikosanoiderna) vidgar däremot blodkärlen och motverkar att blodet klumpar sig. Omega-3 minskar därför inte bara risken för hjärtattack utan kan även ge en sänkning av blodtrycket.
http://www.omega-3.se/sjukdomar.html

Mycket fisk tycks öka tonåringars intelligens
Det visade sig finnas signifikanta samband mellan hur ofta ungdomarna hade ätit fisk som 15-åringar och deras resultat på intelligenstesten, både när det gällde verbal, visuell-rumslig och kombinerad intelligens. De som ätit fisk mer än en gång i veckan låg i genomsnitt 0,58 enheter högre på den skala som mätte kombinerad intelligens, utifrån de tester som gjorts vid mönstringen, jämfört med de som ätit fisk mindre än en gång i veckan.
Resultaten kvarstod även när forskarna rensat för andra faktorer, bland annat föräldrars utbildningsnivå och hur mycket ungdomarna motionerade.
En möjlig teori som kan förklara att fisk tycks ge ökad intelligens är att de långkedjiga fleromättade fettsyror som finns i fisk påverkar den kognitiva förmågan på ett positivt sätt.

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2009/03/09/mycket-fisk-tycks-oka-tona/index.xml

Och sedan senaste nytt från vår kostinsatte extrem idrottare Colting. Mycket läsvärt:

Colting: "Ifrågasätt kostråden!"
I det senaste numret av facktidningen Dagens Medicin så har nämligen tolv ledande överläkare, professorer och docenter granskat de studier som Livsmedelsverket säger sig använda som underlag till sina råd. Och resultatet? Jo, att det är ovetenskapliga, osakliga, osanna och i många fall konstruerade fakta och studier och att resultaten nästan är undantagslöst felaktigt tolkade av Livsmedelsverket.

"Vi har nu studerat dessa listor och är bestörta. Antingen saknar de ansvariga basala kunskaper inom medicinsk vetenskap, eller också försöker de av olika skäl vilseleda oss." Så sammanfattar de tolv experterna sin granskning och man avslutar med att säga att …” Allmänheten bör upplysas om att varningarna mot det mättade fettet saknar all trovärdighet.

http://www.bt.se/sport/motion/colting-ifragasatt-kostraden(1276071).gm

Inga kommentarer: