onsdag 1 april 2009

Var femte styrketränare dopar sig

Var femte man som tränar på styrketräningsgym använder anabola steroider, enligt en studie av Beroendecentrum Stockholm.

Samtidigt ökar ätstörningarna och allt fler drabbas. Sammanlagt drabbas c:a 4-5% av alla kvinnor någon gång av en allvarlig ätstörning. Om man även räknar med lindrigare ätstörningar, som "anorexia light", blir siffran kanske dubbelt så hög.

Personligen ser jag dessa uttryck oavsett det är styrketränande män som missbrukar anabola sterioider eller kvinnor med olika former av ätstörningar som uttryck för samma sak. Dålig själv känsla. Skiljer man som jag på själv förtroende dvs en människas yttre och själv känsla (dvs en människas inre) så försöker enligt min hemmabyggda teori människor med dålig eller svag självkänsla att kompensera detta med hjälp av olika prestationer och sitt yttre. Allt i syfte att försöka intala sin omgivning och därmed även sig själv att man duger. Ytterligare en högst personlig reflektion är att i stort sett alla former av missbruk, mat, kärlek, alkohol, natkotika, kontroll, makt osv, bottar i någon form av svag självkänsla.

När man på detta sätt låter en omgivning defeniera vad som är rätt, ex utseende ideal eller prestationer så blir det ett ständigt hjärnspöke att försöka uppnå dessa. Det finns dock ingen levande människa som kan klara av alla dessa olika krav från omgivningen.

Människor med sund självkänska har en insikt om att de visserligen inta kan allt eller att de eg inte är särdeles bra på någonting. Det finns alltid de som är bättre. Men de kan ändå säga till sig själva att de duger och att de har ett värde och att de inte kan låtas behandlas hur som helst. Med denna insikt kan de istället för att göra det som de tror omgivningen förväntas av dem göra det de tycker är intressant och roligt. Paradoxen är att allt man gör och som man tycker är roligt blir man till sist och om man bara fortsätter och ha kul, bra på. Med en bra självkänsla i ryggen spelar det ingen roll att man i början när man gör något första gången gör massa misstag, att man blir skrattad åt, att man görs till åtlöje. Däremot för individer med svag självkänsla, som ständigt måste jobba för att hålla det yttre skenet uppe, finns inget värre.

Sedan skall man inte glömma att många, många människor idag lider av metabolisiska störningar. Vi har lurats att äta mat som inte ger oss tillräcklig näring, växande kroppar ges light produkter innehållande sötningsmedel och mat som sötats articifiellt vilket skapar ett beroende som till sist kan resultera i ätsörningar. Här har Livsmedelsverket, dietister och socialstyrelsen ett stort ansvar för att ex ätstörningar hos unga fettsrämda kvinnor ökat senare år.

Men bra naturlig mat minskar dessa risker för ätstörningar betydligt när kroppen är i balans och får alla de näringsämnen den behöver.

Var femte styrketränare dopar sig
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2678343.svd

Anorexia i tonåren sätter spår
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/anorexia-i-tonaren-satter-spar-1.805770

Ätstörningarna ökar och allt fler drabbas
http://www.medivia.se/AN/

Hur förbättrar jag min självkänsla?
"Vi vet numera en hel del om hur detta kan hanteras. Här kommer några konkreta tips som finns i den ovan nämnda boken. Välj de du känner att det passar dig bäst."
http://www.dn.se/blogg/fragainsidan/2009/03/25/hur-forbattrar-jag-min-sjalvkansla-2379

Sluta älta och grubbla - lättare gjort med kognitiv beteendeterapi
http://www.bokus.com/b/9789163314469.html

Ditt kompetenta barn : på väg mot nya värderingar för familjen på väg mot nya värderingar för familjen
"Lyssna på era barn", uppmanar Jesper Juul. "Lita på att deras reaktioner är kompetenta!"
http://www.bokus.com/b/9146214291.html

Inga kommentarer: