fredag 3 april 2009

Influensaepidemi och D-vitamin

"En kort tid senare publicerade en grupp vetenskapsmän från University of California en märkvärdig rapport i den prestigiösa tidskriften Nature. UCLA gruppen bekräftade två andra färska studier, som visade att ett naturligt förekommande steroidhormon - ett hormon som de flesta av oss tar för självklar - var till sin effekt ett potent antibiotikum. Istället för att direkt döda bakterier och virusar ökar steroidhormonet ifråga kroppens produktion av en remarkabel grupp av proteiner som kallas antimikrobiska peptider. De två hundra kända antimikrobiska peptiderna förstör direkt och snabbt cellväggarna i bakterier, svampar och virus inkluderande influensaviruset och spelar en nyckelroll i att hålla lungorna fria från infektion. Det steroidhormon som visade dessa märkvärdiga antibiotiska egenskaper, var helt enkelt det gamla välkända D-vitaminet."

"För fyra år sedan blev jag övertygad om att D-vitamin är unikt i “vitaminvärlden” i kraft av tre fakta. För det första är det den enda kända försubstansen till det potenta steroidhormonet Calcitriol eller aktiverat D-vitamin. De flesta andra vitaminer är antioxidanter eller medfaktorer i enzymreaktioner. Aktivt D-vitamin - liksom alla steroidhormoner aktiverar genomet, kopplar av och på proteinproduktionen, alltefter det att kroppen behöver. Det betyder att D-vitamin reglerar den genetiska styrningen i hundratals vävnader överallt i kroppen. Det betyder att det har lika många potentiella aktionsmekanismer som gener som det aktiverar."

"D-vitaminets hormonsystem har alltid haft sitt ursprung i huden, aldrig i munnen. Alldeles nyligen när hudläkare och regeringar började varna oss för faran av solljus gjorde människor enorma kvantiteter av D-vitamin där människor alltid gjort det - där naken hud möter den ultravioletta strålningen i solljuset. Vi kan helt enkelt inte få adekvata mängder av D-vitamin från vår kost. Om vi inte exponerar oss för ultraviolett ljus måste vi få D-vitamin som kostsupplement."

"En enstaka 20 minuter lång helkroppsexposition för sommarsolskenet utlöser en insöndring av 20.000 D-vitaminenheter in i blodomloppet hos de flesta människor inom två dygn.
20.000 enheter, det är det mest viktiga faktat vad D-vitamin beträffar. Jämför det med de 100 enheter som du får av ett glas mjölk eller de flera hundra enheter per dag som regeringen rekommenderar som “adekvat intag” det är vad vi kallar “an order of magnitude difference
”.

"Människan utvecklades naken i Ekvatorialafrika där solen lyser rakt ovanför huvudet större delen av året och där vår art måste ha fått tiotusentals enheter av D-vitamin varje dag, trots att vårt skinn utvecklade kraftig melaninkoncentration (raspigmentering) för att skydda de djupare lagren i huden. Även efter att människorna flyttat till tempererade breddgrader, där vår hud snabbt ljusnade för att tillåta snabbare D-vitaminproduktion, arbetade människorna utomhus. Men under de tre sista hundra åren har vi börjat arbeta inomhus, under de senaste hundra åren har vi börjat resa “inomhus” i fordon, under de senaste årtiondena började vi lägga på solskensblockerande krämer och medvetet undvika solljuset. Allt detta sänker D-vitaminnivåerna i blodet. Den ofrånkomliga slutsatsen är att D-vitaminnivåerna i moderna människor inte är bara låga - de är abnormt avvikande."

"Kunde D-vitamin vara orsaken till att ingen av mina patienter fick influensan? Under de senaste åren har dussintals medicinska forskningsstudier pekat på bristen på D-vitamin världen över, speciellt bland “African americans” och de äldre, de två grupper som är i störst risk för att dö i influensa. Cancer, hjärt/kärlsjukdom, stroke, autoimmuna sjukdomar, depression, kronisk smärta, tandköttsinflammation, diabetes, högt blodtryck och en rad andra sjukdomar har nyligen kopplats till D-vitaminbrist. Var det möjligt att influensan också hörde dit?"

"Sedan tänkte jag på tre mysterier som jag först lärde mig i medicinarutbildningen vid universitetet i North Carolina.
1. Fastän influensaviruset existerar i befolkningen året runt, är influensan en vinterns sjukdom. 2. Barn med D-vitaminbristutlöst rakit drabbas mycket mer av luftvägsinfektioner.
3. I de flesta länder dör de äldre mycket mer under vintern än under sommaren (excess winter time mortality) och det mesta av denna överdödlighet är fastän den etiketteras som hjärtsjukdom istället beroende på influensa.

Skulle D-vitamin kunna förklara dessa tre mysterier, mysterier som står för hundratusentals döda varje år? Studier har visat att influensaviruset finns i befolkningen året runt; varför är influensan en vintertidens sjukdom? Även “the common cold” (förkylning) fick sitt namn eftersom den är vanlig i kallt väder och ovanlig på sommaren. D-vitaminblodnivåerna är som högst under sommaren men når sina lägsta värden under den kalla influensasäsongen. Skulle en så enkel förklaring kunna förklara dessa mysterier?"

"Emellertid, eftersom D-vitaminbrist upprepade gånger har sammanbundits med många av civilisationens sjukdomar vill vi påpeka att det inte är för tidigt för läkare att energiskt diagnostisera och adekvat behandla D-vitaminbrist. Vi rekommenderar att D-vitamin tas dagligen för att hålla 25-hydroxi-vitamin D-nivåerna på de nivåer som man normalt uppnår genom solexposition sommartid (50 nanogram/ml). För många personer såsom “African americans” och de äldre kräver det upp till 5000 enheter dagligen under vintern och mindre eller ingen under sommaren beroende på solexpositionen under sommaren."


Influensaepidemi och D-vitamin
http://www.bjorn-lieden.se/blog/?p=60

Inbjudan till Dialog om D-vitaminbrist
Framstående vetenskapliga forskare hävdar att både läkare och regering blundar för evidens när det gäller D-vitaminbrist, och att denna underlåtenhet orsakar onödigt lidande och död för alla kategorier av människor, i synnerhet mörkhyade, de äldre och gravida kvinnor.
http://www.lakarforum.se/kvinnohalsa/index.asp?g=15&r=203

Inga kommentarer: