onsdag 1 april 2009

Lagra energi mha gravitation och vattenreservoirer

Lunken har återigen lyckats gräva fram ännu en högintressant innovativ energilösning. Jag är efter en första inital scanning av detta koncept inte säker på att jag begrep vad det går ut på iof, eller rättare sagt jag tror jag vet men förstår i så fall inte varför detta klasifiseras som en energi lagrings lösning? I realiteten är väl detta helt enkelt ett konstgjort vattenfall? Dvs istället för att bygga dammar i älvar så har man bassänger från vilka vattnet sedan leds ner i fall under jord och genererar el i turbiner. Detta skulle man väl kunna utnyttja i så fall inte bara i toppar utan för all el generering, bas såväl som vid peak?

Det är ju eg vansinnigt enkelt och ju mer man tänker på det fullständigt genialt! Att bygga system där vatten helt enkelt leds genom konstgjorda fall i turbiner i ett slutet kretslopp och på detta sätt genererar den el vi behöver eg utan synlig åverkan på vår natur. Allt under gjord utom själva vatten reservoaren. Klart det kostar kulor att bygga konstgjorda fall på detta sätt under jord men jämför detta med kostanden för att bygga och driva kärnkraftverk för att inte tala om förvaringen sedan av avfalls eländet.

Jag blir entusiastisk! För Svenskt vidkommande med all vår tillgång till vatten dessutom. Låter helt enkelt muffe-nuffe bra! Tekniken att bygga och driva högeffektiva elkraftverk drivna av vatten har vi sannerligen redan i sverige, vi har även en gruvnäring och borra tunnlar kan vi. Vi har världsledande borr teknologi och anläggnings kompetens dessutom. Sätt i gång!

Lagra energi mha gravitation och vattenreservoirer
http://lunken.wordpress.com/2009/03/30/lagra-energi-mha-gravitation-och-vattenreservoirer/

Inga kommentarer: