onsdag 15 april 2009

Danskstyrda Arla Foods svälter ut svenska mjölkbönder

Viktigt nu att se till att aldrig köpa Arlas produkter. Hitta istället lokala alternativ både för kött och för mejeri produkter.

"Hej!

Jag och Carola tänker stötta våra lokala bönder ute i landet.

Vi tänkte i morgon ( onsdagen den 15/4) lämna tillbaka våra Medmera-kort till Coops huvudkontor i Solna pga att de tänker ta Arla som huvudleverantör av mejeriprodukter. Vilket i sin tur gör att alla andra mejerier i landet kommer att slås ut.

Bönderna i landet kan inte överleva bara på att sälja landskapsmjölk, de har även andra produkter i sitt sortiment.

Om detta går igenom kommer Arla att få monopol på mjölken och då kommer även Arla att kunna sättavilket pris de vill på mjölken och andra mejeriprodukter, vill vi det?Vi tänker bojkotta Coop tills de lyssnar på konsumenten.

Vi vill ha en levande landsbygd och öppna landskap och biologisk mångfald - inte enfald. Det är inte bara Arla som har ekologiskt sortiment.Hjälp oss att hjälpa bönderna! Kl.14.30 tänker vi åka ut till Solna och Coops huvudkontor och lämna tillbaka Medmera-korten.

Vi hoppas att ni vill träffa oss där och belysa detta problem, som inte är isolerat bara till Coop, utan alla större livsmedelskedjor har skrivit bonusavtal med Arla. Om alla Livsmedelskejor bara köper Arlas produkter hur skall alla andra mejerier överleva?

Samtidigt så får Arlas egna bönder inte betalt för den mjölken som de producerar fram, deras egna bönder går på knäna.

Följ med oss när vi återbördar korten till kooperationen Coop!Kom gärna även ni om ni är i krokarna, kl 14.30

Vänligen
Camilla Sparring,
Matupproret Carola Magnusson,
Carolas eko

Det kom också ett svarsmail från Rune Lanestrand, Tidningen Småbrukaren:

Danskstyrda Arla Foods svälter ut svenska mjölkbönder

LRF och lantbrukskooperationens agerande påskyndar landsbygdens avfolkning och är förödande för svenskt jordbruk.

Efter den av LRF uppbackade utförsäljningen av Arla till danskarna och Scan till finnarna slås varje dag ut flera mjölk- och köttproducenter. Får den här utvecklingen pågå blir Sverige inom några år till stor del beroende av import både av mjölk och kött. LRF och bondekooperationens policy med ständigt ökad koncentration av slakterier och mejerier går stick i stäv med en bra klimatpolitik där transporterna i stället måste minimeras.

Denna utveckling har också lett till att det är långa väntetider för att få lämna djur till slakt vilket ställer till stora problem ute på gårdarna. Samtidigt som bondekooperationen genom importfirman Annerstedt importerar stora kvantiteter kött och fläsk.

Vatten dyrare
Allra värst är situationen för mjölkbönderna. Danskstyrda Arla Food som är prisledande sätter ingen press på ICA, Coop och de stora livsmedelsjättarna, eftersom Arla Food vill konkurrera ut Milko och de andra mindre mejeriföretagen.

Arla Food kan med sin omsättning på 59.2 miljarder utan större ansträngning svälta ut både svenska mejerikonkurrenter och svenska mjölkbönder. Dessutom betalar man ett högre pris för mjölken till de danska bönderna.

Mjölkbönderna frågar sig i dag varför en liter mjölk i affären kostar endast 6 till 8 kronor medan juice och vatten kostar mellan 10-20 kronor. I Danmark kostar en liter mjölk 12 kronor i butiken.

PrispressGenom att bilda ett "kooperativ" för hela Sverige kan man prispressa de svenska mjölkbönderna ännu hårdare och samtidigt öka importen från Danmark. Danska bönder har lägre produktionskostnader bl a på grund av mildare klimat, mindre rigorösa bestämmelser när det gäller djurvård och antibiotika.

Samtidigt som smärtgränsen är nådd med ett kilopris till bonden på 3 kr hotar Arla nu med ytterligare en sänkning. Detta innebär ren katastrof för mjölkbönderna som många redan måste låna till driften. Produktionskostnaden för ett kilo mjölk är omkring på 3:60.

Start av fler gårdsmejerier och mindre lokala mejerier kan ge en större möjlighet att behålla kvar mjölkproduktionen i Sverige. För det ligger en verklig kraft hos konsumenterna som allt mer efterfrågar närproducerat, miljövänligt och ekologiskt framtagna livsmedel.

Arlas förtroendevalda ute i kretsarna är förtvivlade då högsta ledningen inte vill lyssna på deras synpunkter.

- Hela Arlaledningen behöver bytas ut om svensk mjölkproduktion ska kunna överleva, säger ordföranden för Skånes Småbrukare, Anders Söberg.

Rune Lanestrand"

Inga kommentarer: