fredag 24 april 2009

Själv medecinering

SR gör här en granskande reportage serie som jag hoppas att många kan ta del av.

"Intresset för brottslingar och spektakulära brott har ökat lavinartat under de senaste decennierna. Behovet att få svar på frågan ”varför?” ofta leder till att de går till historien med EN dominerande förklaring. Och gärna en som ligger långt borta från oss själva och vår egen vardag.

Men det finns en faktor som nästan aldrig finns med som förklaring. Trots att den återkommer i fall efter fall. Det handlar om svenskarnas favoritdrog. Vårt enda lagliga berusningsmedel - alkoholen."


Att den "oskyldiga" drogen alkohol ligger bakom mycket elände inser man inte minst när man kan konstatera följande:

"Över hälften av alla som dömts till livstids fängelse de senaste 40 åren har varit alkoholister eller missbrukare av andra droger."

Man kan ju sedan naturligtvis diskutera vad som är missbruk i det oändliga. Inte minst är ju missbrukare själva experter att dölja sina beroenden för sin omgivning men kanske ffa för sig själva. Men låt oss för en gångs skull inte fastna där just denna gång utan istället konstatera att missbruk finns. Den stora frågan blir då - varför missbrukar man, varför går vissa över gränsen och andra inte?

Mitt egen svar blir att missbruk eg handlar i grunden om "självmedicinering". Dvs något i en människa är inte som det ska och där en människa som inte är hel försöker att på alla sätt hitta sätt att laga sig själv. Det enklaste blir då en över konsumtion av något yttre för att själv försöka hitta en inre balans. Över konsumtion - eller det vi annars kallar det, missbruk kan bestå av alkohol men även mängder av andra saker som ex makt, kontroll, pengar, uppmärksamhet, prylar, mat och tom "kärlek". Jag sätter kärlek här inom citations tecken för äkta kärlek och när den inte missbrukas är villkorslös och helt i avsaknad av egenintresse.

Alla dessa har ödestigra effekter för "gärningsmannen" men även i hög grad för offren som i samtliga fall finns runt dessa. Skulle man vidga missbruks problematiken till att även innefatta missbuk annat än alkohol så antar jag att alla de som idag sitter i fängelse kan definieras som missbrukare i en eller annan form.

Själv och som jag skrivit om tidigare tror jag dock att alla missbruk i grunden är relaterade till en och samma sak - bristande själv känsla. Någon kanske invänder och säger att detta är en förenkling av problemetiken. Mitt svar till dessa är då - men tänk om det är så enkelt?

Sveriges blinda fläck
http://www.sr.se/sida/gruppsida.aspx?programid=1650&grupp=7610

Den tunnväggiga människan
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/04/den-tunnvaggiga-manniskan.html

Inga kommentarer: