fredag 17 april 2009

Vattenfall får på moppe i Tyskland

I sommras dömde Tyska reglerings myndigheter Vattenfall till att sänka sina el priser med 18% samtidigt som bolaget ålades att betala ett skadestånd på 470 miljoner till sina konkurrenter. Med detta vann energimyndigheten i Tyskland sitt rättsfall på flertalet punkter mot bolaget.

Först kan man ställa sig frågan varför inte svenska energi och regleringsmyndigheter kan agera lika tufft i sverige i syfte att bevaka sina uppdragsgivares dvs vi skattebetalares intressen? Sedan kan man konstatera att nu är det dags igen för vattenfall i Tyskland som denna gång nu misstänks av Tyska konkurrensmyndigheter som inlett en utredning av misstänkt kartellverksamhet på den tyska kraftmarknaden.

Det finns anledning att misstänka att Tyska rättsväsendet och övervakningsorgan fungerar på ett betydligt bättre sätt än vad motsvarande gör i sverige. Antagligen skulle dessutom den Tyska rättsapparaten även kunna försvara film och musik konsumenternas intressen betydligt bättre mot storkapitalet än vad det nu visar sig motsvarande juridiska apparat i sverige är förmögen till.

Sverige är ett centralisternas och storkapitalets föredömme. Inget jordbruk, ingen kött produktion, ingen mjölk produktion , ingen bröd produktion, ingen rätts apparat, ingen energi produktion, ingen skattelagstiftning, inget skatteverk är så cetraliserad till få intressen så som i Sverige. Alltid på bekostnad av privat egendom och lokala privata intressen. Med så många övervakningsorgan, Livsmedelsverk, Energimyndigheter, Konkurrensverk osv osv och ändå så lite som i realiteten görs för konsumentens fromma.

Inte minst vad gäller decentraliserad el produktion och antalet lokala slakterier är Tyskland ett föregångsland.

Vattenfall misstänks för tysk kartell
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\04\17\333496&sectionid=Ettan

Tyskland tvingar Vattenfall att sänka elpriserna
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article395427.ece

Inga kommentarer: