måndag 27 april 2009

Bankfällan

Att banker är parasiter förmögna att förstöra allt det som hedliga människor byggt upp in sitt anletes svett börjar att bli mer och mer tydligt för allt fler. Frågan är om banker eg tillför något av värde till en ekonomi eller om de och dess ägare i realiteten bara är parasiter på samhällskroppen.

Den grundläggande frågan man bör ställa sig varför banker så konsekvent alltid lyckas att fel prissätta risk och varför man alltid skapar dessa konjukturella svängningar? Det är ju egentligen ingenting vi skulle behöva dras med givet att den reala ekonomin effektiviseras, vi utveckar ny teknik, produktiviteten ökar. Istället så måste vi jobba allt mer och i all högre takt för att hinna med då våra pengar ständigt minskar i värde genom inflation.

Banker agerar som mellanhänder där sparade pengar mot ränta förvaltas i bankens regi och där de sedan har vår tillåtelse att låna ut våra pengar mot ränta till sina kunder. På så sätt är det tänkt skall de som har pengar kunna få en avkastning samtidigt som de som behöver pengar kan få tillgång till de medel de behöver för att realisera de projekt som effektiviserar ekonomin till samhällets fromma.

Det enda banken gör här är att prissätta dessa pengar och värdera risk. Och detta mina vänner lyckas de alltid att göra på ett sådant sätt att de under perioder lånar ut för mycket pengar till för låg kostnad, till allt för hög riskt så till den milda grad att de alltid ser till att skapa en ekonomisk kris.

Väl inne i krisen så sätter de sedan tvärstopp för den reala ekonomin genom att fullständigt sluta att låna ut. Ett bevis för det senare kan enklast studeras i ex USA eller i Sverige genom att iakta hur FEDs respektive Sveriges Riksbanks balans räkning utvecklats under senare tid. Det är helt enkelt så att i realiteten all utlåning idag inte görs av bankerna utan av dessa centralbanker istället. Bankerna har upphört att fungera under perioder när de istället lägger 100% av sin energi istället på att bygga upp sin egen balansräkning. Dvs då alla pengar stannar hos bankerna istället för att som det är tänkt, slussas vidare ut i den reala ekonomin.

Så givet att bankernas roll och uppgift är att korrekt kunna värdera risk och prissätta pengar och givet att de så flagrant alltid misslyckas med detta och vivet att banker under perioden även helt misslykas med att slussa ut penegar som den reala ekonomin behöver, fyller bankerna eg någon funktion och har de eg någon konstruktiv uppgift att fylla i ett modernt samhälle?

Frågan kanske låter provokativ men inte minst efter att ha sett gårdagens progran om de svenska bankernas agerande i baltikum inser man att problemet eg är just bankernas funktionssätt. USA har sitt subprime debaclem vi i sverige har baltikum.

I Baltikum har de svenska bankerna helt och fullständigt totalt miss prissatt risk och de har i denna region skapat en fejkad ekonomisk bubbla genom massiv och aggresiv utlåning, helt utan grund i vad den reala ekonomin visar sig orkar att klara av och därmed har dessa länders ekonomi nu till sist havererat.

Lösningen för dessa länder givet denna situation är klockren - devalvera sin valuta. Då skulle skulderna i ett naffs minskas samtidigt som utländska intressen skulle kunna bli mer intresserade av att med sina högre värderade valutor att investera i landet.

Nu visar det sig att just svenska intressen (läs Wallenberg) politiskt agerat i syfte att inte tillåta en devalvering, ni vet det förfaringssätt som svensk export industri (läs Wallenberg) i decennier förordat för att på så sätt skaffa sig enkla konkurrensfördelar för sin export industri. Istället betalar Svenska staten (svenska skattebetalare) in massiva mängder pengar till de baltiska länderna i stödpaket.

På detta sätt räddar svenska staten, svenska skattebetalare Wallenbergarna, som annars pga sina felaktiga risk bedömningar i baltrikum hade blivit insolventa, från konkurs. Ett av problemen med bankerna är att de VET att de alltid kommer att räddas. Hur många gånger har inte skattebetalare nu kommit till Wallenbergarnas undsätttning under åren? Om vi istället lät dessa banker att ta konsekvenserna för sitt agerande, tillät dem att gå i konkurs så skulle med detta de till sist kunna bli en fungerande och för samhället konstruktiv istitution istället för som idag en destruktiv parasit. De skulle lära sig att prissätta risk korrekt över tiden och de skulle konstuktivt inte bara se till att konsumtion i landet ökar utan dessutom även lära sig att slussa pengarna på ett optimalt sätt till de delar och sektorer av reala ekonomin som utvecklar ekonomisk hållbart och på effektivast sätt.

Hur som helst detta svenska politiska ingrepp i Baltikum där man motarbetat med näbbar och klor en baltisk devalvering innebär i realiteten att de baltiska medborgarna får ta 100% av smällen. Det är de som får dra åt svängremmen i dessa länder samtidigt som de svenska skattebetalarna står som garanter för bank kalaset. Varför tillåter vi det och vilka mandat har våra folkvalda att på detta sätt hålla fallerande insitutioner och intressegrupperingar under armarna?

I ljuset av detta blir Peter "proppmätts" Wallenbergs senaste utspel ang bonusar än mer groteskt.

Det är även en högst valid fråga att ställa sig varför centralbanker under perioder ökar mängden pengar och på detta sätt sedan gör möjligt för bankerna att få tillgång till mängder med mycket och billiga pengar? Dessa pengar bränner i fickorna på bankerna som därefter ger sig ut på uppdrag i ekonomin allt med konsekvensen att bubblor sklapas. En centeralbanks ekonomi är helt enkelt en bubbel baserad ekonomi och inte en real ekonomisk långsiktig ekonomi.

Det är inom dessa två områden vår ekonomi nu bör reformeras och vad gör då etablisemanget? Jo man tillsätter en ny funktion, en världs riksbank genom att tillåta IMF att trycka pengar samtidigt som bankerna återigen inte tillåts att fallera utan istället slussas pengar i en allt febrilare takt från skattebetalare till bankerna för att sedan hoppas att bankerna skall låna ut dessa pengar igen till skattebetalarna. Men just nu stannar pengarna hos bankerna och de pengar som istället lånas ut är mer pengar skapade av riskbankerna, dvs pengar garanterade av dess skattebetalare.

Bankfällan
http://svtplay.se/t/103466/dokument_inifran__bankfallan

Swedbank gav lån på svarta inkomster
http://svt.se/2.22620/1.1532690/swedbank_gav_lan_pa_svarta_inkomster?lid=puff_1534290&lpos=rubrik

Bonussystem drev på utlåningen i Baltikum
http://svt.se/2.22620/1.1532857/bonussystem_drev_pa_utlaningen_i_baltikum

En lus på folkets kropp
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/04/en-lus-pa-folkets-kropp.html

Mer om Riksbanken
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/04/mer-om-riksbanken.html

4 kommentarer:

Simplicity sa...

Hejsan!

Banker väger väl antagligen risken mot den eventuella vinsten, precis som andra företag...

Banker är dock stora säljföretag där kommunikationen från ledningen nedåt förenklas genom att enbart fokusera på försäljning och bortse från de risker som kan försvåra arbetet.

Jag har tidigare arbetat i bank och märkte att något hände kring sommaren 2007 då signalerna uppifrån inte längre kändes sunda. Kreditprövningsprocessen blev förenklad och ändrades till att säkerheterna inte behövde täcka så stor del längre.

Slutade i Banken när stressen bland personalen, som mycket väl förstod vad som kunde ske, blev för stor.

Hadetgott!

lederhosen sa...

Om du inte redan läst den, så rekommenderas boken "Enough" av John Bogle. Inte ett litterärt mästerverk, men den sätter fingret på precis det du är inne på - tar finanssektorn mer värde ur ekonomin än den tillför? En högst relevant fråga och jag misstänker startkt att svaret är ja.
Och vad gäller de billiga pengarna som "kliar i fickorna" på bankerna så tycker jag en frågeställning belyser problemet ganska tydligt - varför är nästan alla banker också fastighetsmäklare? '

Fortsätt blogga!

Unknown sa...

Mycket bra skrivet!

Jag vill rekomendera alla att läsa boken "The Creature From Jekyll Island: A Second Look at the Federal Reserve" av G. Edward Griffin som belyser precis det här problemet med bankerna!

Lyssna även på en intervju med Ed Griffin på Financial Sense Newshour: http://www.netcastdaily.com/broadcast/fsn2006-1028-2b.mp3

Jag fick rysningar i hela kroppen när jag hörde den intervjun första gången!

In the end we're all debt sa...

Den finansiella sektorn har mha derivat handeln ökat i sådan omfattning att den varderas ca 10 ggr mer än den reala ekonomin. Alla inser att detta inte är långsiktigt hållbart.

Problemet är centralbankerna som i realiteten är de som skapat dessa finansiella imperfektioner.