måndag 6 april 2009

Kinas energi politik och Svenska elpriser

Ca 70% av Kinas totala energi produktion är baserat på kol och ca 80% av landets el produktion kommer från samma källa. Drygt 20% idag av Kinas energiproduktion kan härledas från olja, vattenkraften bara står för 6% och kärnkraften för knappt 1%.
Kina idag är världens största kol producent (40% av allt värdens kol produceras i Kina) såväl som konsument och den inhemska konsumtionen ser nu ut att inom kommande 10 års period dubbleras från nuvarande nivåer.

Kinas kol gruvor är små, många och högst ineffektiva. I snitt producerar en Kinesisk kol gruve arbetare ca 289 ton kol att jämföras med i USA där motsvarande siffra ligger på ca 12.000 ton. Man har frekventa olyckor och ett allvarligt problem utgörs av okontrollerade underjordiska bränder i gruvorna. Man beräknar att dessa bränder kan förbruka så mycket som 10% av hela nationens årliga produktion. De representerar även ett gigantiskt miljöproblem då beräknas släppa ut ca 360 miljoner ton utsläpp eller lika mycket som hela USAs bilflotta på ett år. Mellan 5.000 och 6.000 kinesiska arbetare dör varje år i olyckor i kolgruvor.
Runt hundra tusen kineser dör av stenkolslunga och problem direkt relaterade till tidigare arbeten med kolbrytning.

Varje vecka startas i snitt två nya kolkraftverk i landet och man räknar med att Kina varje år ökar sitt el användande motsvarande ett helt Storbritannien.

Under perioden 2005 till 2007 fördubblades Kinas kol import och för första gången 2007 i januari tvingades Kina importera mer kol än det exporterade och blev med detta en netto importör av kol. Det finns fler orsaker till att Kina tvingas att importerar kol, allt ifrån att man har en ineffektiv och kostsam distribution och transport av kolet som oftast måste transporteras stora sträckor från landets norra regioner till de växande kust regionerna, att de faktiskt kan vara billigare för Kinesiska el producenter att köpa importerat kol än från inhemska producenter.

Givet att Kinas energiproduktion, för att möjliggöra den för det kommunisktiks partiet så livs avgörande tillväxten på vilken landets social stabilitet i grunden baseras på, skall tredubblas fram till 2020 så inser man att kol användandet i landet i absoluta tal måste ökas och ökas betydligt mer framöver.

Ett sätt att försöka öka sin el produktion är genom en nu mycket aggressiv utbyggnad av Kinas kärnkraft där det är beräknat att landet inom bara lite drygt 10 år nu skall öka sin kärnkraftsproducerade el 8 ggr från dagens nivåer. Vilket i sin tur innebär att landet måste bygga ca 100 nya reaktorer under kommande decennium. Trots detta så kommer även efter denna massiva utbyggnad Kinas kärnkraftsel bara motsvara ca 5% av landets sammantagna elproduktion 2020.

En annan energikälla för Kina är vattenkraft. Vattenkraften utgör idag ca 6% av landets totala energiproduktion och man har senare år gjort massiva satsningar även här. Mest kända exemplet är kanske utbyggnaden av den gigantiska dammen i Yangtsefloden där det beräknas att totalt mellan ca 4-5 miljoner människor pga detta måste flyttas på fram till 2020. Man är just i färd med att runt om i landet bygga ca 750 vattenkraftverk runt om i landet.

Ett problem här i framtiden kan utgöras av försämrad vatten tillgång. Glaciärer har krympt, särskilt på den Tibetanska högplatån (med över 20 %), som utgör den viktigaste källan till flera stora floder i Kina och Sydostasien och därmed hotar vattentillgången för två miljarder människor.

Hur mycket kol har Kina och hur länge kommer landets kol att räcka? Enligt Tyska Energy Watch Group anser det som högst troligt att Kina kommer att på sin produktions topp för kol ca 2015. Man anser vidare att landet efter 2020 kommer att se sin kolproduktion drastiskt gå ned. I rapporten sägs följande flera gånger: "either the reported coal reserves are highly unreliable and much larger in reality than reported, or the Chinese coal production will reach its peak very soon and start to decline rapidly."
Ett av problemen EWG nämner är att Kinas tillgångar av högkvalitets kol troligen redan är på upphällningen vilket i sin tur kommer att öka kostnaderna då mer kol av sämre kvalitet nu måste brytas och transporteras för att få samma totala energi innehåll som tidigare.

I år är det 50 år sedan man hittade det Kinesiska oljefältet Daqing. Detta är idag Kinas största oljefält och dessutom ett av världens 20 största oljefält. Det finns olika uppgifter om fältets storlek och enligt publicerade uppgifter rör det sig om 13 till 18 miljarder fat olja. Produktionen började 1962 och efter ca 40 års platåproduktion har nu produktionen minskat med 3 procent om året. Just nu är produktionen ungefär 75 procent av maxproduktionen. Som erfarenheterna nu så brutalt visat för ett av värdens verkliga gigant oljefält Cantarel i Mexico, när dessa väl börjar att minska sin produktion kan det i vissa fall gå mycket snabbt utför. Givet att det handlar om stor produktion blir konsekvensen av detta för ett land betydande. Med detta kan man dra slutsatsen att Kina som ca 2010 beräknas importera drygt 45% av all den olja landet konsumerar kommer att tvingas öka sin import än mer. Om ökningen sker i samma takt som under senare år kommer Kinas importbehov i absoluta tal att ha dubblerats kommande 10 år period jämför med dagens nivå.

Så given denna prognos för landets olje konsumtion är det logiskt att Kina nu definierar en ambition för att konvertera dagens oljebaserade transporter till en elbaserad infrastruktur. I alla fall ser det ut så vid en första anblick. Men givet det vi nu vet om Kinas nuvarande el produktion kanske det inte är lika självklart? Givet Kinas redan idag ohyggligt stora beroende av kol för sin elproduktion, givet att Kolet kan börja att sina betydligt snabbare än vad vissa analyser tidigare har indikerat hur skall eg denna ekvation då kunna gå ihop? Med Kinas ambition nu att bli världsledande på elbilar riskerar man inte bara att i Kina hamna i en situation där man istället för ett ökat oljeberoende hamnar i ett än mer ökat beroende av kol. Det är som vi sett ovan inte en särdeles bra trade off på sikt. Det man vunnit i form av minskat oljeberoende har då med råge uppvägts av ytterligare beroende av kolbaserad el.

För oss i Sverige och givet att vi idag prissätter vår el på marginalen baserat på den dyraste elen vi kan importera (dvs kol el) så kommer detta att innebära dramatiskt höjda elpriser i en snar framtid. I somras 08 såg vi en försmak av detta när Kina ökade sin import av kol under sommarmånaderna och av den anledningen kunde vi då notera ett elpris på över kronan.

Så om vi i Sverige nu inte avreglerar vår elmarknad, släpper fram privata produktions alternativ och ny teknik, släpper de naiva antagandena som baseras på att vi löser våra energiproblem i Sverige genom ökad grad av internationalisering och anslutning till kontinenten kommer denna så här långt temporära effekten av dramatiska elprishöjningar att permanentas.


Kina ska bli världsledande på elbilar
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\04\05\331665&sectionid=BilMotor

Än en gång hettar det alltså till kring världens största damm, ett kraftverksprojekt som ska försörja Kina med elektricitet motsvarande omkring 4 procent av förra årets förbrukning.
http://www.e24.se/samhallsekonomi/varlden/artikel_109087.e24

Dags för konkurrens på energimarknaden?
http://www.krafttag.nu/common/blog/article_0175.html


Kärnkraft ska svara för 5 procent av Kinas elproduktion år 2020. För detta behövs reaktorer med en sammanlagd effekt på 70 GW
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/karnkraft/article505760.ece

Power Struggle Mounts Over Coal In China
Since storming out of annual negotiations with Chinese coal miners in December, the country's top five power producers, Huaneng, Datang, Guodian, Huadian and China Power, have refrained from buying coal domestically. With global commodity prices depressed and China's electricity usage declining, the power producers had been seeking price cuts. The country's coal suppliers want a price hike to offset higher costs, partially due to a heavier tax burden and an expected second-half rebound in power consumption.
http://www.forbes.com/2009/02/20/china-power-coal-markets-equity_trade_2.html

Coal: Resources and Future Production (Werner Zittel and Jörg Schindler, Energy Watch Group [EWG], March 2007
http://www.energywatchgroup.org/fileadmin/global/pdf/EWG-Coalreport_10_07_2007.pdf).

Inga kommentarer: