onsdag 15 april 2009

Kreugman och Nobel priset i National ekonomi

Paul Kreugman är nobelpristagare i national ekonomi och intrevjuas här om bla varför han valde just ekonomi som kärriär. Intressant är då att han säger att Isak Aasimovs trilogi "Stiftelsen" som han läste som ung var en viktig influens.

Stiftelsen är en utmärkt läsning och personligen anser jag att det antagligen är en av de bästa böckerna inom genren sience fiction man kan uppbåda. Inte minst intressant är författarens förmåga att extrapolera tidigare väl kända företeelser och händelser i vår historia som ex romarrikets uppgång och fall, Hitlers maktövertagande etc till framtiden i en galaktisk miljö. I denna roman så har vetenskapen utvecklats till vad Aasimov valt att definiera som "Social Sience" dvs någon typ av blandning mellan statistik, astrologi, national ekonomi, sociologi, psykologi och lite till så att man mha detta kan förutsäga framtiden och civilisationens fortsatta utveckling.

Kreugman uttrycker det här som "I wantet to be like these guys, but the closest I could get was to become an Economist". På många sätt rätt talande och intressant att han uttrycker det på detta sätt.

Det grundläggande problemet dock är att Aasimovs triologi är fiktion och Kreugman skall försöka hantera verkligheten. Det Kreugman här i realiteten visar en fashination för är möjligheten att likt Oraclet i delphi uttala sig om framtiden och bevisligen gör oftast ekonomer just detta. De inverkar och påverkar på beslut som sedan blir avgörande för hur vår framtid kommer att gestala sig. Med tvärsäkra uttalanden lägger de grunden för de beslut som sedan politiker använder sig av för sitt samhällsbygge.

Tänk dig killar och tjejjer som sitter i världens riksbanker, på viktiga positioner inom den akademiska världen såväl som inom etablisemanget, inom IMF etc som dessutom har tron på att det de gör är avgörande för vår framtid. Det har de men inte på det sätt vi förespeglar oss. De kan hindra och försvåra en utveckling, skapa problem men de kan aldrig lösa problem då problemen är i uteslutande fall alltid skapade av dom själva. Lösningen på problemet är att avskaffa sig själva och det ligger liksom inte i linje med vad de har som ambitioner.

Vi tar exemplet FED som infördes 1913 och under förevändningen att skapa stabilitet i det finansiella systemt och utjämna svägningarna i konjungturerna. I realiteten har de nu snart ruinerat den Amerikanska medelklassen, förstört dollarns status och värde och förstärkt konjunkturernas boom and bust samtidigt som man skapat gigantiska bubblor i ekonomin en efter den andra.

Vi har sagt det tidigare på denna blog:
- national ekonomi är ingen vetenskap
- det finns inget Nobel pris i ekonomi
- Svenska riksbanken kan i realiteten sägas vara ansvarig för den amerikanska fastighetskrisen

Läs mer om detta nedan:

Interview with Paul Krugman, 2008 Economics Prize
http://www.youtube.com/watch?v=Ufx13Uy9RwQ&feature=related

Ceteris Paribus
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/12/ceteris-paribus.html

IMF - now with a mandate from hell
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/04/imf-now-with-mandate-from-hell.html

Stiftelsetrilogin : Stiftelsen Stiftelsen och Imperiet Den segrande Stiftelsen
http://www.bokus.com/b/9789127051119.html?pt=search_result

Hari Seldon och Stiftelsen
http://www.bokus.com/b/9789127066397.html?pt=search_result

Cornucopia har uppmärksammat detta i ett inlägg nyligen på sin blogg:
http://cornubot.blogspot.com/2009/04/och-nej-det-finns-inget-nobelpris-i.html

Inga kommentarer: