fredag 17 april 2009

Varningssystem mot Ipredlagen

"De som inte gillar Ipredlagen kommer hela tiden på nya sätt att komma runt den.

En ny tjänst, som bland annat Johan Allgoth på Piratbyrån är med och gör, ska kunna varna när ett ip-nummer anmäls till domstolen.– Om ens ip-nummer är anmält, meddelar vår sida det.

Hittills ska 16 tingsrätter ha gått med på att informera tjänsten om anmälda ip-nummer. Bland annat i Stockholm, Malmö och Göteborg.
När ett ip-nummer anmälts till tingsrätten, skickas det efter begäran även vidare till tjänsten.


- Förhoppningsvis kommer det bli en mycket säker tjänst, det beror bara på att tingsrätterna lämnar ut de offentliga handlingarna som de ska, säger Johan Allgoth.

Tjänsten är under uppbyggnad än så länge och kan bli ännu ett bakslag för Ipredförespråkarna.

Den folkpartistiska riksdagsledamoten Camilla Lindberg, som röstade för Ipredlagen är inte förvånad, och ser att tjänsten i sig kan avskräcka.

- Vi skapade ju inte Ipredlagen för att jävlas, utan för att minska den illegala fildelningen, och det här kan ju fungera som ett varningsbrev nästan."

Varningssystem mot Ipredlagen
http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=2772707

De tjänar pengar på Ipred
Frustrationen över FRA-lagen gjorde att Daniel Berntsson och Fredrik Strömberg kände sig manade att utveckla ett skydd för internetanvändare. Mullvad, deras gemensamma bolag, har nu flera tusen användare.

– Vi ogillade verkligen FRA-lagen och funderade på vad man kunde göra åt saken. Det är motivationen från början, säger Daniel Berntsson.
Bolaget har bara funnits ett par månader men har redan rönt stort intresse. Tjänsten, som kostar 50 kronor per månad, krypterar och "omdirigerar" användarens trafik med hjälp av bolagets servrar.


Utåt sett blir användaren därmed anonym och utom räckhåll för myndigheternas vakande ögon. Redan idag, efter ett par månader, har bolaget "ett par tusen" kunder.

– Intresset blev väldigt stort i och med Ipred, säger Daniel Berntsson.
Mullvad drivs än så länge hemifrån och företaget har ännu inte blivit så stort att Daniel Berntsson och Fredrik Strömberg kan försörja sig enbart på den nya tjänsten.

– Nej, inte riktigt, men det kommer väl att bli så framöver förhoppningsvis, säger Daniel Berntsson.

Matematiken är dock relativt enkel och givet antalet användare och gällande abonnemangsavgifter bör intäkterna vid det här laget strömma in i stadig takt.
Tjänsten, menar han, ska nu utvecklas för att skydda internetanvändare från samtliga nya lagar, såsom Ipred och det så kallade datalagringsdirektivet.

Mullvad är inte ensamt på området. Upphovsrättsorganisationerna och myndigheternas gemensamma kamp mot fildelning har givit upphov till en rad liknande tjänster. Pirate Bay, till exempel, är i färd att lansera ”Ipredator”. Enligt egna uppgifter står hundratusentals människor i kö för den nya tjänsten.

En annan aktör på den tillsynes snabbt framväxande marknaden heter Dold.se och drivs av företaget Yayabee Sweden.

Priserna för tjänsterna ligger runt 50 kronor per månad och med hänsyn till många svenskars uppenbara skepsis mot de nya lagarna är det sannolikt fråga om en lukrativ marknad.
Att surfa dolt är dessutom helt lagligt och företagare som Daniel Berntsson och Fredrik Strömberg har hittills inte fått påstötningar från vare sig myndigheter eller upphovsrättsivrare.

http://www.e24.se/entreprenor/artikel_1252315.e24

Inga kommentarer: