tisdag 21 april 2009

Plöjningsfritt jordbruk

Nu visar det sig att jordbruket i det tysta revolutioneras mha av nya bearbetningsmetoder. Jordbruket är en av de verkliga miljö förstörarna och energi tjuvarna. Vissa siffror ex gör gällande att nästan hälften av all matjord runnit ut i haven under senaste 100 åren och där bearbetningen av våra matjordar släpper ut mängder av kväve och fosfat.

I snitt beräknas att lite drykt 30% av ett jordbruks kostnader är relaterat till driften av maskiner och ytterligare ca 30% relateras till konstgödsel. Nu och paradoxalt nog visar det sig att man kan effektivisera jordbruket mha metoder som innebär att man helt enkelt inte plöjer jordarna innan sådd.

Paradoxen ligger i att när man plöjer jordarna så läcker man ur kvave och fosfat ur dessa och urlakningen är ett faktum. Detta i sin tur innebär att man ständigt måste tillföra ny konstgödsel.

Tar man dock helt sonika bort momentet plöjning och istället på sin höjd luckrar upp den absolut översta delen enbart av jorden, inte minst så att de frön som sås kan få fäste, så försvinner merparten av kostnaden för maskiner (att plöja är mycket energi intensivt) men även behovet av att tillföra kostgödsel, samtidigt som skördarna tom blir något bättre.

Dessutom så genom att inte plöja så bibehåller jordarna sina näringsämnen och man överlåter till jordarna själva att läka sig. Så med detta kan kostnaden för jordbruket halveras. I USA redan lär ca 40% av alla jordbruk redan ha gått över till någon form av plogningsfri odling. Miljontals latinamerikanska bönder har slutat plöja. I stället bekämpar de ogräsen genom att plantera vintergrödor som som svart havre, eller genom att spruta biologiskt nedbrytbara herbicider som glyfosat (som är snällare kemikalier än vad som tidigare erbjudits). Resultatet har blivit lägre kostnader, bördigare jordar, högre spannmålsskörd och ökade inkomster

Att producera kött genom att låta djuren beta vall är energi och miljö optimalt och som dessutom ger bästa tänkbara näringsinnehåll har vi talat om tidigare på denna blogg. Kombinera sedan detta med plöjnings fri produktion av grödor och jordbruket har förvandlats till en energi effektiv och miljö anpassd verksamhet på ett rätt fantastiskt sätt.

Koldioxid har vi för mycket av i luften – och samtidigt har vi för lite kol i marken. Men det går att flytta kolet från luft till mark – där det skulle göra mycket nytta. När jorden var ett naturligt ekosystem fanns det 4-5 % kol i det översta ungefär 30 cm lagret av jord. År av intensivt jordbruk har fått ner den siffran till någon enstaka procent. Nya jordbruksmetoder kan hjälpa till att få upp siffran igen, med bördigare jord och koldioxidfattigare luft som resultat.

Den viktigaste åtgärden är att sluta plöja, menar Johan Rockström. Och i stora delar av världen har man redan gått över till plöjningsfritt jordbruk.
http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1699217&BroadcastDate=&IsBlock=

Att fler bönder slutar plöja
http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=2766848

Studiosamtal med Peter Sylwan om plöjningsfritt jordbruk
http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1698448&BroadcastDate=&IsBlock=

Edens lustgård tur och retur
– framtidsvägar till ett hållbart naturbruk

Som beslutsfattare lider vi av tre allvarliga problem. Vi är enögda, vi är närsynta och vi lider av allvarliga brytningsfel, säger Nils-Eric Sahlin, filosof, besluts- och riskforskare. http://www.ksla.se/sv/retrieve_File.asp?n=262&t=ksla_publication

Samodling istället för GMO
http://chaos.bibul.slu.se/sll/forb_org_biol_odl/odlaren/ODN01-2/ODN01-2C.HTM

Den svarta jorden kan rädda klimatet
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/den-svarta-jorden-kan-radda-klimatet-1.798891

4 kommentarer:

Simulacra sa...

Plöjningsfritt och ekologisk odling är svårt därför att ogräs som exempelvis tistel och kvickrot är svår att bli av med utan plog eller glyfosat (Roundup). Inom eko får vi inte använda glyfosat. Annars är jag en förespråkare av plöjningsfritt, använder det själv, men det är mer komplicerat än man får intryck av i din text. En plog funkar i alla väder och det gör inte en kultivator.

In the end we're all debt sa...

jo men det nämns tydligt i inslagen. Samtidigt och anledningen till att jag inte tar upp detta är att man säger i inslaget ex peter Sylwan att man inte ökar ogräsbekämpningsmedlen. men det kanske är fel? Idag var första gången jag hörde talas om detta så jag förstår att det finns mycket att lära.

Simulacra sa...

PF har funnits länge. Inom vissa områden med rätt betingelser är det väldigt lämpligt. Särskilt där jag har min gård faktiskt där det är ganska styva leror. Men i höstas var det ett sådant läge då det var knepigt att kultiver då det var så grymt blött att kultivatorn efter ett par drag såg ut som en lerboll. Då funkar en plog bättre. Om man då hade så pass mycket mark att man kunde säga - äh vi kör vårsådd istället så visst men så enkelt är det inte. PF är trevligt på många vis då plöja förvisso är kul men drygt och dyrt. Men en 4-skärig plog gör du ca 1 hektar i timmen och men en 6,5 meters kultivator gör du nästan 8 hektar i timmen.

In the end we're all debt sa...

Jag får intrycket av att många uppger att ogräs är ett problem ffa under de första åren efter att man går över till PF. Men att sedan problemen klingar av. Kanske är det så att man genom att tidvis ex olja baljväxter kan kväva mycket av ogräsen?