tisdag 7 april 2009

Radetzki provocerar om sanningen och framtiden

Först när jag såg denna intervju så blev jag verkligen otroligt upprörd. Oerhört provocerande minst sagt. Marian Razetski som är Proffessor i National ekonomi vid Luleås universitet är en person som alla som är någorlunda involverade i råvarumarknaderna och då i synnerhet olja känner väl till.

Han har ex under lång tid polemiserat mot Proffessorn i Fysik vid Uppsalas Universitet Kjell Aleklett många gånger där Radetzki hävdat att oljepriset skulle ned till oerhört låga nivåer. Vi talar här om $15 fatet och att oljan inte under några som helst omständigheter är behäftad med någon problematik relaterat tillgång. Att han sedan tidigare själv gått ut i debatten och hävdat att vi skulle avskaffa svenskan i sverige för att istället alla skulle tala engelska har väl inte direkt ökat hans trovärdighet i mina ögon.

Men när man funderar ett slag så det han här i denna intervju i realiteten talar om är Kina. I Kina har vi en perfekt kombination av råkapitalism och kommunistiskt diktatur. "Avtalet" som gäller i detta land är att så länge du håller käft, inte lägger dig i, har några synpunkter så har du changsen (det är inte säkert) men det kan finnas en möjlighet att du kan få det bättre materiellt.
Har har vi alltså en trade off som går ut på att individens frihet och rätt att uttrycka sig i den form man själv anser är lämpligt byts bort mot drömmen om materiell välfärd, Drömmen om att ha rinnande vatten, eget hus, bil, radio, AC, kylskåp är så stark att Kineserna nu väljer bort sin individualitet. Den kraftfullaste formen dvs drömmen om att få det bättre är den kraftfullaste formen av kontroll. Tidigare i Kina handla det bara om att lyda kejsaren och utan möjlighet att få det bättre. Kontraktet dock kommunisterna under alla omständigheter nu måste se till att tillhandahålla heter ständig tillväxt och tillväxt i ALLA Kinas regioner och inte bara som hitintills i kust regionerna. Lyckas man inte med detta faller detta som ett korthus.

Med en mångtusen årig historia av strikt feodalism där man sedan barnsben lär sig att som individ underordna sig och att alltid respektera auktoriteter kommer dessa värderingar med de unga Kinsernas modersmjölk. Kommunismen var endast en förlängning i realiteten av dessa värderingar bara det att Kjejsaren ersattes med Mao och det kommunistiska partiet.

Kineserna jobbar nu dag och natt för att försöka höja sin standard och för att nå drömmen om att de och deras barn skall materiellt kunna få det bättre i en framtid. De lämnar sina ungar kvar ensamma på landsbygden för att åka in till staden och jobba i fabriker där de äter sin lunch framför maskinen, vid sin arbetsplats, där de bor inakorderade på fabriksområdet och betalar för hyra och mat till fabriksägaren. Studenter sover vid sina böcker när de väl kommer ut från universiteten ca miljonen civil ingenjörer per år, är de beredda att arbeta för 20% av den lön du anser som acceptabel. detta är fullt i nivå med Radetzkis syn på lämpliga startnivå för unga.

Du själv här i Sverige tycker inte bara detta är ok, du STÖDJER detta system genom och så som Radetzki påpekar vi köper deras billiga produkter. Varje gång du köper "made in china" ger du en OK stämpling och du röstar med det kraftfullaste du har - fötterna.. I realiteten tradar du en billig skjorta för någon hundralapp mot din egen frihet här i väst.

Det ideala kombinationen av socialism/Kommunism/Faschism finns redan idag. Den hittar vi i Kina. Detta är de verkliga, de riktigt stora kapitalisternas våra dröm. Detta är det ulimata styrelseskicket, mest vinstgivande och garanterat mest stabila. Detta system vill man nu införa i väst och i realiteten är det just detta som pågår. Inget demokratiskt tjafsande, inga personlighets yttringar av sin egen unika individualitet. Håll käft jobba och jobba som f.. och du får som belöning inte bara ett jobb så du kan försörja dig och din familj utan även du får fina prylar. Sedan kan du dö, tack och adjö. Kapitaliserna har redan upptäckt detta och Kina är idag världens produktions centrum dit alla kapital starka redan flyttat all sin tillverkning.

Tack Radetzki för att du talar klartext och på detta sätt öppnar upp ögonen på vad det eg är som försigår. Hela denna ide om att politiker tar beslut och där det absolut viktigaste för människor är att de skall av dessa "tilldelas" jobb, "få" jobb är helt enligt mitt sätt att se det befängd.

Det finns alltid jobb att göra. Städa, kratta, passa barn, skriva, vårda barn,sköta gamla, odla, fixa och laga i det oändliga. Mängder av jobb som måste göras. Det vi har gjort dock är att i samhället defeniera vad som skall betalas. Ex betalas inte vård eller skolning av barn hemma medans vård i sjukhus eller undervisning av barn i skolan betalas. Det finns en anledning till att det är så. Kvinnor som idag gör karriär i verksamheter utanför vård och omsorg är mycket lätt räknade. Än färre är de som utanför dessa sektorer har höga löner. Istället för att kunna vara hemma och göra det de gjorde där vill vissa krafter ha ut kvinnan på arbetslivet för att göra samma sak och då får de dessutom lön. Lön som de sedan måste använda för att betala att någon annan tar hand om hennes barn och vårdar hennes sjuka, pga tidspress tvingas köpa livsmedels industrins giftiga hopkok och halvfabrikat som gör oss allt sjukare och som fördärvar våra metabolisiska system och som sedan i sin tur gör att vi behöver mediciner, smärtlindring och annat som i realiteten inte behövs om vi kunnat leva mer naturligt. Men det är samma sak för männen. Att vara lönearbetare är definitivt INTE livets mening och det är definitivt dessutom en historiskt ny företeelse. Lönearbete var innan industrialismen en suspekt företeelse och endast för de som inte hade sin egen jordlott att ta hand om.

Tänk dig nu en framtid där människor med Radetzkis värderingar är de som har hand om inte bara arbetsmarknadspolitiken utan även är de som har central konroll över vårt finansiella system, mat och el produktion. Som sagt modellen finns redan i Kina. Nu gäller det bara att centralisera världens finansiella system i enlighet med IMF och G20s ambitioner och vår värld ser plötslut mycket annorlunda ut. Detta är väl värt att kämpa emot. Dvs om du inte vill att Radetzki skall få ansvaret för att inte bara definiera vem som är värd något och vem som är värdelös för samhället utan även dessutom att ge dessa personer ersättningar därefter.

Istället är det så att det finns oändliga möjligheter för oss alla att uttrycka vår individualitet och göra det vi tycker är roligt och intressant och genom att vi gör detta blir vi bra på det och vi hittar säket ett sätt att även tjäna en slant på detta. Detta med vår massarbetslöshet i väst ger oss en möjlighet nu att ändra på detta. Bara vi släpper fantasin att det är politikerna som genom att vi ger ifrån oss vår makt skall som belöning ge oss en försörjning. Du slipper nu det fängelse av beroende som i realiteten det system vi själva har skapat med fantasier som lönearbete.

Vi behöver människor nu som kan baka riktigt och nmäringsriktigt bröd, odla bra ekologiska grönsaker, producera näringsriktigt kött i harmoni med god djurhållning, och i samklang med naturen, producera sin egen el osv, skriva böcker, producera musik. Detta är bara några exempel på vad vi behöver och som politikerna aldrig kommer at ge oss. Det är något vi själva måste se till att göra.

Mitt råd till alla ungdomar är - utbilda dig inte för en utbildning, för att få en anställning. Gör istället det du tycker är roligt och du blir bra på detta. Det du är bra på kommer i någon form ge dig möjligheter till din försörjning. Ha som mål att aldrig vara anställd.

svtplay.se/v/1392775/oka_klyftorna_for_att_sanka_arbetslosheten

Inga kommentarer: