måndag 20 april 2009

Depression, ekonomisk aktivitet och miljön

Någon på någon blogg någonstans försöker föra i bevis att depressioner skulle vara bra ur ett klimat perspektiv då detta enligt författaren skulle innebära lägre ekonomisk aktivitet och därmed mindre miljö utsläpp.

Samtidigt kan vi läsa att olje efterfrågan går ner och att ffa inom OEDC området vi nått vad som då beskrivs som "peak demand" för olja.

Visst är det så att lägre ekonomisk aktivitet minskar el konsumtion och energi efterrågan och klart är även att OECD länderna sedan länge befinner sig i en fas av sin utveckling där oljeefterfrågan minskar. Dock totalt i världen har vi fortsfarande en efterfråge ökning av energi och olja och även om vi under perioder som dessa när den ekonomiska aktiviteten går ner har en minskad olje och energi efterfrågan handlar det totalt sett fortfarande om ökningar.

Studerar man dessutom lite närmare dessa siffror inser man att det främst är två faktorer som ligger bakom OECD länderna s minskning och det är dels rent demografiska förhållanden där en allt äldre befolkning nu minskar ned sin konsumtion, byter från villa till lägenhet och där den materiella utvecklingen nått en sådan nivå att det idag för dess innevånadre handlar om att ersätta det man redan har snarare än att skaffa sig något man tidigare inte hade. Gammal bil byts mot ny, gammalt kylskåp byts mot ny osv. Samtidig med detta pågår nu en intensiv process sedan några decennier där produktionen i allt högre grad nu flyttats till utvecklings länderna (läs Asien och ffa Kina).

Kina som nu i en av värdens tuffaste ekonomiska kriser vi sett fortfarande växer med beräknade ca 5% och kanske tom med detta nått sin botten fortsätter att expandera sin ekonomi i dessa tuffa tider. I tillväxtländerna har vi dessutom en demografi som i motsatts till de ekonomiskt mogna OEDC länderna är ung och där allt fler nya konumenter skaffar sig sådant de inte tidigare hade och där hela tiden ekonomin växer i takt med att en ung materiellt outvecklad befolkning önskar ta del av den materiella välfärd vi idag i väst tar för given.

Mitt i allt detta finns dock ett problem som enklast kan uttryckas genom att konstatera - allt mer produktion och ekonomisk aktivitet fasas nu över från väst till länder som i realiteten drivs av stenkol. 70% av Kinas totala energi konsumtion härleds från stenkol och ca 80% av landets el genereras från stenkol. Totalt sett i världen blir konsekvensen av allt detta att allt mer och i allt högre grad det vi köper produceras och tillverkas med allt smutsigare källor av energi. Lägg sedan till detta transporteran som är en nödvändighet för att detta globala logistik system skall hålla samman och man inser att inte går vi mot bättre miljö nu bara därför att vi har en depression. Snarare är det så att vi slipper se mycket av miljö eländet, för det sker just nu på andra sidan klotet.

Kanske är det nu dessutom så att allt mer av ex produktions aktivitet flyttas ut från de gamla "färdig växta länderna" till tillväxtregionerna i tider som dessa när man så uppenbart i de tidigare kommer att ha allt färre konsumenter i en framtid? I USA kommer konumenterna där att fokusera kommande år på att minska sin kosumtion, öka sitt sparande och betala av skulder.

Kinas energipolitik och svenska elpriser
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/04/kinas-energi-politik-och-svenska.html

Inga kommentarer: