måndag 12 januari 2009

LCHF och Cancer och cellernas andning

En bok som redan nu kan förbeställas men som annars beräknas komma ut i handeln är Doktor Dahlkvists kokbok.

Doktor Dahqvists och Airams LCHF kokbok
http://optimalforlag.se/?val=kokbok

Under tiden kanske man kan förkovra sig i kopplingen mellan socker (stärkelse dvs kolhydrater) i kroppen och cancer:

"Sannolikt har de onaturliga fetterna, margarinerna, och de inflammationsframkallande omega-6-oljorna (ex majsolja och solrosolja) en negativ effekt på cellernas försvar mot cancerframkallande ämnen.

Cellmembranerna byggs till stor del upp av fett, och dessa felaktiga fetter blir fel för cellen och gör den felfungerande.

Detta gör att dessa fetter ökar risken för cancer. Även många kemikalier i E-numren riskerar att öka cancersjukdom. Mediciner, som blodfettsänkande statiner, har också visats öka risken för cancerinsjuknande.

När man har fått cancer så göds cancercellerna av kolhydrater. Cancerceller kan nämligen bara använda socker som energi, de kan inte förbränna fett. Även hög insulinnivå har visats stimulera cancerbildning och -utveckling.

Detta stämmer med att diabetiker typ2 har mångdubbelt ökad risk att drabbas av cancer av alla sorter.

Den fettsnåla kolhydratrika kosten, med margariner och matoljor, kan alltså orsaka cancer och göder sedan cancercellerna. "

LCHF och Cancer
http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/lchf_och_cancer

"Cellernas andning

Våra celler behöver energi för att leva och utföra sina viktigaste uppgifter. De genererar energi huvudsakligen genom metabolisering av syre och glukos (blodsocker). Glukos tas upp av cellerna med hjälp av insulin.

När det av olika anledningar inte finns tillräckligt med syre i en cell, är cellens sista utväg för att producera energi att byta från aerob till anaerob andning (utan syre). Det är inte cancern som får cellerna att gå över till anaerob andning utan tvärtom. Det är långvarig anaerob andning som gör normala celler till cancerceller.

När celler slutar andas på ett normalt sätt gör frånvaron av syre att glukos börjar jäsa i stället för att “förbrännas”, och glukosen omvandlas därmed till mjölksyra. Det är på det sättet som cancerceller skapar sin egen energi. I och med glukosjäsningen måste cancercellerna arbeta mycket hårdare. För att en cancercell ska få samma energi som en normal cell måste den omsätta minst 18 gånger mer glukos. I själva verket omsätter maligna snabbväxande tumörceller 200 gånger så stor mängd glukos som normala vävnader.

Glukos är i själva verket cancercellernas primära energikälla, och cancerceller har så mycket som 10 gånger fler insulinreceptorer på cellmembranen för att få så många ingångar till glukos som möjligt. Cancerceller förbrukar 10 gånger mer glukos än friska celler, och de stjäl energi från kroppens normala celler. Det är ett av de främsta skälen till att cancerpatienter går ner i vikt allteftersom sjukdomen fortskrider.

Många känner till att insulin fungerar genom att sänka blodsockret. Men det är bara en av insulinets funktioner. Insulinet kontrollerar också cellernas intag av andra ämnen, som t ex fett. Insulinets viktigaste roll när det gäller cancer är att det ökar DNA-replikationen. Insulin stimulerar alltså celltillväxt och celldelning. Insulin driver utvecklingen av cancer, det gäller alla slags cancer, men framför allt bröst- och tjocktarmscancer. Insulin hämmar även celldöd.

Cancerceller tillverkar och utsöndrar sitt eget insulin så att de kan ha obegränsad tillgång till glukos. Insulinet de utsöndrar kallas insulin-like growth-factor, eller IGF, och det ger cancerceller en obegränsad drivkraft för tillväxt. Cancerceller har också tio gånger fler receptorer för IGF på sina cellmembran, på samma sätt som för insulinreceptorerna. Förmågan att binda insulin och ta in glukos ökar därför enormt.

Ju mer glukos i blodet, och ju mer insulin som används av kroppen, desto mer tillväxt och livskraft i cancern.

Det här är en mycket förenklad bild, men i stora drag är det så det fungerar. Så vad kan man göra?

Det finns ingenting som är mer effektivt än en riktig kost. Så, för guds skull, SLUTA ÄTA SOCKER! Men det gäller att veta att socker finns i många olika former*.

*Min kommentar - all stärkelse dvs kolhydrater omvandlas i kroppen till socker.

Träning, både aerobisk och anaerobisk, är viktig i det här sammanhanget. Träning är en av de faktorer som bestämmer insulinkänsligheten och i vilken grad blodet kommer ut i musklerna. Genom träning ökar blodflödet och syresättningen samt insulinkänsligheten. Träning minskar alltså behovet av insulin och glukos i blodet."

Äktenskapsförmedling i helvetet: socker + cancer
http://fatlies.wordpress.com/2008/10/07/helvetet-socker-cancer/

Inga kommentarer: