måndag 19 januari 2009

Elpriset är orimligt högt (artikel från i sommras)

Dagens skyhöga elpriser har ingenting att göra med kraftbolagens produktionskostnader. De är manipulerade på en elmarknad som inte är en marknad. Den genomsnittliga produktionskostnaden för svenskproducerad el är under 15 öre/kWh. Vill du köpa en kWh i vecka 38 betalar du 67 öre/kWh på kraftbörsen Nordpool. Sedan tillkommer skatter och alltför höga elnätsavgifter.

Hur kan det vara möjligt för kraftbolagen att ta ut sådana övervinster ? Svaret är givetvis att elmarknaden inte fungerar. Den är manipulerad av de tre stora kraftbolagen Vattenfall, Fortum och Eon. Jag ska här försöka bena upp de viktigaste faktorerna som idag leder till höga elpriser och tipsa Maud Olofsson m fl hur en fungerande elmarknad kan skapas.

Sverige har växande elöverskott
Hittills i år har Sverige nettoexporterat ca 6 TWh elenergi, motsvarande vad en normalstor kärnkraftsreaktor producerar under ett helt år. Det råder alltså ingen brist på elenergi i Sverige. Faktum är att elöverskottet kommer att öka kraftigt under de närmaste åren. Elförbrukningen i Sverige sjunker samtidigt som det sker en omfattande utbyggnad av elproduktion. Sålunda förbrukade Sverige 2001 ca 150 TWh men nu ligger förbrukningen under 145 TWh. Samtidigt räknar kraftindustrin med att elproduktionen fram till 2015 kommer att öka med ca 25 TWh. Om nuvarande tendens står sig, att elförbrukningen inte kommer att öka, vilket finns anledning att tro mot bakgrund av de höga elpriserna, så blir överskottet på el år 2015 ca 30 TWh i Sverige, dvs. nästan halva kärnkraftsproduktionen. Även i Norge och Finland räknar man med elöverskott 2015. Ett gyllene tillfälle alltså för att avveckla stora delar av kärnkraften istället för att som nu, bygga ut den. LO m fl flera driver tesen att ett elöverskott leder till lägre priser, men i verkligheten har det blivit tvärtom. Energimyndighetens generaldirektör, Tomas Kåberger, har också nyligen sagt att han inte tror att ett elöverskott leder till lägre priser. Ska vi ha lägre elpriser måste vi istället angripa de som manipulerar elmarknaden, dvs. inte minst Vattenfall.

Elpriset orsaker
Tittar man lite närmare på elstatistiken så finner man lite märkliga detaljer. Första veckan i september exporterade vi 123 GWh till Danmark men importerade av någon anledning 8 GWh. Det verkar onödigt att importera några futtiga gigawattimmar från Danmark när vi samtidigt exporterar mycket mera. En förklaring kan vara att de importerade kilowattimmarna
får bestämma priset på Nordpools elbörs och därmed på priset för de flesta elköparna i Sverige. I Danmark är elpriset betydligt högre än i Sverige och Norge, dels för att de inte har någon billig vattenkraft, dels för att de har mycket kolkraft för vilka de måste betala dyra utsläppsrätter för, ca 20 öre/kWh. Genom den lilla, för elförsörjningen onödiga, importen av dansk el får vi i Sverige betala danska elpriser trots att produktionskostnaden är mycket lägre i Sverige. Svensk elproduktion betalar i huvudsak inget för utsläppsrätter eftersom vi inte har någon kolkraft värt namnet i Sverige. Enligt Hyresgästföreningen m fl får svenska elkonsumenter betala ca 17 miljarder extra per år för utsläppsrätter, pengar som i stort sett oavkortat går till kraftbolagen (DN 28/9 2005). Vattenfall ensamt räknar med att håva in ca 15 miljarder/år på utsläppsrätter, och betalar för sina tyska kolkraftverk tillbaks ca 5 miljarder av dessa (Dagens Industri 1/11 2007).

Hur ska vi få lägre elpris ?
Först måste vi skapa en fungerande elmarknad. Det gör vi genom att stycka den värsta marknadsförstöraren, Vattenfall, i flera oberoende företag, förslagsvis fyra regionala, nämligen Vattenfall Norra Norrland, Vattenfall Södra Norrland, Vattenfall Svealand och Vattenfall Götaland. I styrelsen för dessa ska finnas starka regionala intressen. Sälj dessutom bort Vattenfalls utländska kraftverk, så att de inte kan skenimportera från dessa. Eftersom Vattenfall ägs av staten kan Maud Olofsson lätt göra en sådan förändring av Vattenfall. Dessutom ska inte det manipulerade marginalpriset på Nordpool utgöra grund för Vattenfalls prissättning, det är omotiverat.

På en fungerande elmarknad borde vi i Sverige få elpriser på ca 25 öre/kWh. Därutöver tillkommer skatt och nätavgifter. Nätavgiften borde också sänkas med ca 10 öre/kWh om de ska vara förenliga med lagstiftningens krav på skäliga priser för denna monopolverksamhet.

Sammanfattning
För en elkonsument i Dalarna som förbrukar 10 000 kWh/år borde kostnaden för el vid en fungerande elmarknad bli ungefär följande:

Elpris, 25 öre/kWh, Nätavgift, 20 öre/kWh, Moms (25%), 11 öre/kWh, Elskatt, 27 öre/kWh, sammanräknat inklusive elcertifikat ca 85 öre/kWh eller ca 8 500 kr/år. Det är ca hälften av vad som är vanligt idag.

Göran Bryntse, Tekn Dr
Styrelseledamot i Dala Energiförening

1 kommentar:

Thomas sa...

Stämmer verkligen artikeln så borde den skickas in till regeringen eller så borde man starta en namninsamling mot de höga elpriserna med denna artikel som underlag.
/Thomas