onsdag 14 januari 2009

1400-year-old Lombard warrior, buried with his horse.

Italienska arkeologer har hittat ett grav innehållande en Lombardisk krigare 1,400 år i närmast perfekt skick. Krigaren som begravts med hela sin häst var troligen i 25 års åldern och anges ha dött i någon typ av feber sjukdom.

Langobarder som vi kallar den var ett folk som hade ett skandinaviskt ursprung och som omkring år 490 blir besegrade och underkuvade av heruler, men år 510 besegrades dessa och underkuvades i sin tur. Efter att under några århundraden ha bott kvar i nuv. Tjeckien och Slovakien, så besegras de av frankerna år 546, och går då vidare söderut. Efter ostrogoternas uttåg från Pannonien till Italien, får langobarderna kejsarens tillstånd att bosätta sig där. Longobardernas rike i Norra Italien varade ända tills 774 när Karl den Store intog deras huvudstad Pavia.

Ordet "langobard" har traditionellt ansetts syfta på deras långa skägg. Numera anses namnet istället komma från de långskaftade yxor, långa hillebarder, som de använde i strid. Många germanska folk hade oklippta skägg, men langobarderna var de första i Italien som använde de långskaftade yxorna, och det är därför mer troligt att detta var det särskiljande drag som gav folket dess namn. Kanske finns det här en koppling på något sätt till Danerna som ju under vikingatiden gjorde sig kända för sitt användande av just långskaftade yxor. Otaliga berättelser ex från Engelsk historia finns om just dessa där det bla i en skröna uppgivits att en Dansk viking tom kunde inte bara klyva en beriden man utan även hästen han satt på med ett hugg. Annars är det ju som bekant bara nordbor som använt sig av yxor generellt sett i strid.

http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/2041811/Thousand-year-old-Lombard-warrior-skeleton-discovered-buried-with-horse-in-Italy.html

Svearnas härkomst
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/svearnas-hrkomst.html

Inga kommentarer: