lördag 3 januari 2009

There's a time bomb in there somewhere

Reflextions of red skriver ett mycket intressant och läsvärt inlägg om nuvarande finanskris och analyserar effekterna av hur detta finans kredit debakle kommer att påverka den reala ekonomin. Ovanligt är att denna gång kommer krisen från de obalanser som sedan decennier byggt upp i den finansiella sektorn och att nu när dessa till sist måste korrigeras att detta då ger ytterst negativa effekter på den reala ekonomin. Annars har nog de flesta uppfattningen att ex börsen påverkas i första hand av den reala ekonomins fundamenta i första hand. Här är det nu altså så uppenbart för alla att se att det faktiskt är tvärt om.

Här en intressant kommentar:

"I sin senaste postering skriver Noland om den amerikanska centralbankens egen redovisning om vad som hände med kreditutvecklingen i tredje kvartalet 2008. Den samlade krediten ökade med 7.2% vilket kan tyckas märkligt med tanke på att bankerna hade problem redan i tredje kvartalet, men när man analyserar siffran närmare så står det klart att bankernas utlåning till hushåll och företag minskade kraftigt och att den huvudsakliga ökningen var i den amerikanska regeringens upplåning. Om vi tittar litet närmare på siffrorna så ser vi att regeringens upplåning ökade med 39.2% samtidigt som utländska aktörers köp av amerikanska statsobligationer minskade med 26% tredje kvartalet 2008."

Så krediten minskar inte generellt sett istället så är det så att FED/US Treasuries i allt högre grad nu står för upplåningen och i allt mindre grad Amerikanska hushåll och företag samtidigt som de utlänska aktörerna minskat med en fjärdedel. Uppenbart är at man nu desperat försöker att hålla hjulen i gång.

Lägg sedan till detta att 40% av de privata aktörernas krediter kommer att gå ut inom närmaste året och att om dessa då faller bort måste ersättas av ytterligare statlig upplåning. Alternativet är att erbjuda väsentligt högre ränta.

Framtiden för USA ser nu ut att vara att man kommer att behöva öka sina kreditåtaganden varje år för att bibehålla nuvarande system i en utsträckning som det verkligen är frågan om marknaden klarar att finansiera. Så länge räntan är låg blir i alla fall upplåningskostnaden för USA låg men nya pengar måste hela tiden tryckas för att hålla systemet igång. Nackdelen är förstås att ingen annan än staten USA är intresserad av att finansiera dessa ständigt ökande underskott till så usla villkor som dagens.

U.S. Debt Expected To Soar This Year
$2 Trillion Increase May Test Federal Ability to Borrow
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/01/02/AR2009010202322.html

Governors Call for $1 Trillion Stimulus to Offset Budget Cuts
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/01/02/AR2009010202277.html

Doug Noland
Update on the Current Credit Crisis: Worse Than ExpectedSeptember 27, 2008
http://www.financialsense.com/Experts/2008/Noland.html

Reflexions of Red
"vad Doug Noland har att säga om de kreditbubblor som centralbankerna har blåst upp och om vad som händer när de spricker"
http://reflexions-of-red.blogspot.com/2009/01/bordeaux.html

Inga kommentarer: