onsdag 28 januari 2009

Vår dagliga hjärntvätt giv oss idag

Vi bombarderas ständigt, dagligen med budskap och ideer där det förs fram åsikter om än det ena än det andra. Det är vår uppgift, vi enskilda små människor att när journalister helt abdikerat sin roll som kritiskt granskande och där dessa bara verkar vara till för att legetimera och möjliggöra att budskapen för ut se till att sätta oss in i dessa frågor för att se vad det eg är som försegår och vilka som har intressen av att det är just dessa budskap som förs ut.

I korthet kan man sägta att alla myndighetsorgan oavsett om det är Svenska Livsmedelsverket, FNs miljöpanel, Centralbanker, Politiker, utrednings institut alltid förordar lösningar på sk kriser som i realiteten innebär mer politiserad kontroll och mer centralisering. Istället borde det vara tvärt om. Vi borde alltid sträva efter att decentralisera och lokalisera i allt högre grad.

Ta exemplet galna ko sjukan. Där blev det budskap som trummades ut att det är ohälsosamt och djur fientligt att äta kött och fortfarande hör vi det synnerligen märkliga resonumanget om att kött produktion skulle vara ett hot mot miljön. Det är starka krafter som förfäktar dessa ideer. Se se ex vad FNs chef för miljö panelen Rajendra Puchauri dikterar för direktiv. På lägre nivåer ex Svenska livsmedelsverket kommer ständigt "alarm" rapporter om vådan av att äta kött och man har idag ett system så administrativt kostsamt och tungrott ex för godkännande av slakt att INGEN lokal småskalig slakt verksamhet i realiteten kan existera. Vill man veta orsakerna bakom dessa kostråd om att äta mindre kött så bör man läsa boken "Ideologierna, pengarna och Kostråden" av Per Wikholm och Lars-Erik Litsfeldt.

Realiteten är att att det finns ingenting så bra för människor att äta som kött från gräsbetande djur. Alla de näringsämnen vi behöver får vi från detta kött. Det finns ingenting så miljövänligt dessutom som en verksamhet där kor betar vall och inte ges spannmål.

Återigen vi hade en kris i form av galna Ko sjukan. Direktiven blev då att äta mindre kött. I realiteten var det dock så att man med det industrialiserade tänk man hade kring den köttproduktion som sedan resulterade i denna sjuka hade kommit till vägs ände. Då om inte förr så insåg man riskerna i storskalig, industrialiserad produktion av vår mat. Kor skall inte ges kadaver ex utan de skall äta gräs, annars blir de sjuka. I takt med Livsmedels rekommendationer om minskat kött intag så cetraliseras dock vår kött produktion allt mer. Idag finns snart bara två slakterier kvar i landet.

På samma sätt blir det intressant att nu läsa om alla "råd" från experter om hur vi skall nu med senaste finanskris ansluta oss till euron och hur mycket bättre vi hade klarat oss om vi hade variot med fullt ut i Euro samarbetet. Är det inte så kära finansminister att det vore bättre att inte haft någon finanskris alls? och varför skall det faktum att vi haft en finanskris med nädvändighet innebära att det blir bättre om vi centeraliserar oss ännu mer? Ligger inte problemet någonstans i att vi byggt upp ett finansiellt system som idag är ca 10 ggr större än den reala ekonomin? På vilket sätt är det tänkt att med en ännu högre grad av centraliserad/politiserad finans marknad i framtiden skall undvika "kriser"? Kommer vi ha clair voyanta finans experter med detta som klarar att i förtid parera för alla ev fallgropar i tid på ett sätt som inte går idag? Personligen slås jag av hur helt inkompetenta alla sk experter är vad gäller att förutse risker och i tid innan de händer varna för dessa samtidigt som de med mycken självsäkerhet och pondus i efterhand skall komma dragandes med direktiv för hur man skall lösa krisen. Att säga att dessa allihopa inte har en susning ligger definitivt närmare sanningen. Men det kan vara värre än så. En EU rapport som producerades där riskerna med derivat handeln och subprime frågorna ordentligt beslystes hemligstämplades. man ville inte att allmänheten skulle få någon kännedom om riskerna.

Sanningen är att med "vapen" som dessa med och en derivat handel som vuxit långt bortom vad som är motiverat av den bakomliggande reala ekonomin så ges lakejer som ex Soros de verktyg de behöver för att driva utvecklingen framåt mot än mer cetralisering och makt till de utvalda få. Soros ensam låg bakom spekulationerna mot våra valutor under 90- talet. En verksamhet som innebar att dels invånarna i dessa länder ex sverige blev väsentligt fattigare och som dessutom fick politiska implikationer i form av beslut om ett ännu mer utbrett finansiellt och politiskt samarbete kring Euron.

Sanningen är istället att ju mer ansvar och initiativ som tas ifrån den lilla människan vare sig det rör sig om vårt jordbruk, elmarknaden eller vår finans marknad ju mer utsatta blir vi för störningar i en allt mer plan styrd verklighet där sk "experter" tillåts att bestämma hur och vad som skall göras. På samma sätt som vi kommit till vägs ände vad gäller synen på och hanteringen av levande väsen i jordbruket och vår mat så är det de grundläggande missförhållanden på våra finansmarkander, som idag helt har frånkopplats verkligheten, som måste förändras. Ökad centralisering är inte lösningen dock.

Livsmedelsverket vill tom bestämma vad vi skall äta och de har redan bestämmt att alla barn i skolan skall bara skall kunna få lättmjölk och margarin. Det finns inga gränser för vad för slags idiotier som kan komma ur dessa myndighetsorgan och centralist maffia. Att bra kött är dyrare säger sig självt men lika mycket som du som konsument bör tanka till och har ett ansvar att fråga dig hur något kan vara så billigt när du köper det. Är det politiska Kinesiska fångar utan lön som producerat denna vara, vilka fackliga rättigheter har de arbetare som producerat denna ohyggligt billiga T-shirt så bör man ställa sig frågan hur köttet är producerat, hur djuret levat och hur det slaktats när du köper en köttbit. Bra kött kostar mer men det är så bra mat och riktig mat att du kan dra ner på annat som ex den miljövidriga energiboven sköld sallad i plastförpackning, eller köpa importerade jordgubbar i januari osv. Grönsaker och frukt som importeras med flyg från andra sidan klotet. Hur mycket gift har de besprutats med och är det gifter som kan skada oss och vår miljö? Varför kritiseras inte denna hantering och frukt/grönt hetsen någonsin i morgonsofforna? Som man frågar får man svar. Vem är det eg som bestämmer vilka frågor som skall tas upp? Man kan utläsa mycket om en debatt när man lite mer bakom kulissen studerar vilka frågor det är som ställs. Ställs inte de rätta frågorna så måste du fråga dig varför?

Sk "key opinion leaders" dvs proffessore och experter betalda i någon form av industrin eller andra intressen är de som i den offentliga debatten sätter agendan. Vet du idag vilka det är som sådana betalda lakejer? De avslöjas enklast när man kollar vilka frågor de driver och när man sedan kopplar det till vem som tjänar mest på att de införs. Är det inte bevisat bra för dig och din familj, din ekonomi och dina fri och rättigheter så har vi att göra med en "key opinion leader".

Vi äter mindre nötkött
Konsumtionen av nötkött minskar för första gången sedan galna ko-sjukan.- Det är ett trendbrott och beror på att priserna har gått upp, säger Åke Rutegård, vd för Kött- och charkföretagen. Klimathänsyn är en bubblare.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=809093

FN-chef: Ät mindre kött för en bättre värld
Vi borde skära ner vår köttkonsumtion för att hjälpa till att stoppa klimatförändringen, anser chefen för FN:s klimatpanel (IPCC) Rajendra Pachauri.
http://sydsvenskan.se/varlden/article365324/FN-chef-At-mindre-kott-for-en-battre-varld.html

Anders Borg: EMU lindrar krisen
"Den allra mest slående slutsatsen är att man borde sett till att ha överskott innan man kom in i krisen. Överskott är det viktigaste försvaret man kan ha för ekonomisk stabilitet."
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\01\27\321528&sectionid=Ettan

A Look At Wall Street's Shadow Market
60 Minutes: How Some Arcane Wall Street Financial Instruments Magnified Economic Crisis
http://www.cbsnews.com/stories/2008/10/05/60minutes/main4502454.shtml

Credit Default Swaps, Derivatives, The Federal Reserve, Henry Paulson, Ben Bernanke, and How the Financial Crash Could Have Been Avoided
Though, as explained by Steve Kroft in the above video, they are what triggered the current, 2008-09, financial crash, credit default swaps are only about six percent of all derivatives. There are still over $600 trillion more derivatives out there and it is agreed by all that they are nothing more than bets on which way a company or some aspect of the economy will go.
When this financial collapse first started a year ago (October 2007), there were $530 trillion worth of derivatives, almost 10 times the GDP of the world economy. As the world economy lost $30 trillion in value during this financial crash, total derivatives rose to $700 trillion.
http://www.ied.info/blog/1165/credit-default-swaps-derivatives-the-federal-reserve-henry-paulson-ben-bernanke-and-how-the-financial-crash-could-have-been-avoided

Ingemar Zachrisson vill också framhålla att kött som kommer från gräsmarker sparar energi. För att producera ett kilo kött på sådana marker går det åt ungefär lika mycket energi som att odla ett kilo bönor. Det går åt fem till åtta gånger mer energi att producera kött med hjälp av kraftfoder.
http://www.ekolantbruk.net/tidningen/artiklar/pdf/2005/505omega3.pdf

Ideologin och pengarna bakom kostråden
http://butik.pagina.se/fb_produkt.asp?art=72411422

Engagera dig och dra ditt strå till stacken
Vad är det som pågår i skolan och på dagis?Varför får inte ungarna riktig mjölk och smör?
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/engagera-dig-och-dra-ditt-str-till.html

Miljövänlig sallad på vintern - en oxymoron?
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/mikael-pollans-bok-omnivores-dilemma-r.html

Inga kommentarer: