söndag 4 januari 2009

East Capital om det gångna året och utsikterna för 2009

Annus horibilus för Rysslandsfonder i gemen känns onekligen som ett högst lämpligt epitet för gågna året. East capital gick back under helåret motsvarande ca 69%, Handelsbanken 73% och Robur hela 73.8%. Inga snygga siffror direkt. Men som vanligt handlar det om perspektiv. Tar vi istället ett 10 år och analyserar siffrorna får vi för East capital + 1.615% respektive + 1.104% för HQ medans Robur hamnar på mer blygsamma + 360%.

Kommer världen att sjunka, oljepriset gå till 0 och Ryssland upphöra att existera? Rubeln har fått sig en känga men Rysslands stats finanser är fortfarande urstarka så kanske är detta nu ett bra tillfälle i alla fall sett till värderingar där Ryska bolag i gemen värderas till P/E 2. Världen kommer fortsatt att behöva råvaror och råvaru intensia Ryska ekonomin kommer att bli en av vinnarna när väl detta finans debakle dammet så sakteliga börjat att skingras.

Hur som helst, de pengar Ryssland tidigare köpt amerikanska statspapper för kommer nu i allt högre grad istället användas till att istället stimulera sin egen inhemska ekonomi.

Klart är att 10 år från idag kommer värderingarna även i Ryssland ligga avsevärt högre än vad de gör idag.

2008-12-10
Möt East Capitals fondförvaltare och chefekonom
Se Peter Elam Håkansson och chefekonom Marcus Svedberg i kort intervju (8 minuter) om det gångna året och utsikterna för 2009.
http://www.eastcapital.com/sv/aktuellt/nyheter?nid=1119

Inga kommentarer: