söndag 25 januari 2009

Om den andliga feodalismen

All feodalism har till syfte att utarma de många och ge fördelar till de få. Samma principer gäller även för "andlig feodalism". Intressant att notera är att ju mer asketisk, ju mer en rörelse förordar att kyrkan skall avhålla sig från materiella tillgångar och världslig makt, ju mer den hävdar att varje människa är unik, okränkbar och skapad till guds avbild ju mer hatad och förföljd av densamma blir den. Sen, den som är så urbota dum att den kan koppla ihop ett budskap om absolut lydnad med ett kristus budskap har helt abdikerat vad som i realiteten defenierar oss som människor.

Lollarderna i England med förgrundsfiguren John Wycliffe på 1300-talet. Wycliffe, kallad "Reformationens morgonstjärna", eftersom han förnekade de flesta katolska dogmerna och menade att Bibeln var enda auktoriteten för tro och liv.

När påven Gregorius XIII, (som samma år hade tillträtt påveämbetet, och som senare blev känd för att ha infört den gregorianska kalendern), fick höra talas om blodbadet på hugenotterna i Paris så blev det glädje i Vatikanen. Kanonerna dånade och klockorna ringde, och påven anordnade en tacksägelse-gudstjänst tillsammans med sina kardinaler och framförde sina gratulationer till Katarina av Medici. Han befallde också att man skulle låta prägla en speciell medalj till minne av blodbadet på hugenotterna och anlitade en konstnär för att måla en tavla av massakern med texten: "Pontifex Colignii necem probat" (Påven godkänner dödandet av Coligny), en tavla som fortfarande hänger framme i Vatikanen

Tack vare den enkle bonden Botulf, den spränglärde Wycliffe, modiga albigenser och valdenser med flera har vi moderna människor numera både rätt och en skyldighet att diskutera även religiösa frågor. Låt oss ta vara på denna möjlighet.

Absolut lydnad var det första kravet inom orden och lydnadsplikten var så sträng att den förutsatte en särskild ed till påven som innebar en absolut lydnadsplikt gentemot honom
http://www.tidenstecken.se/kkinkvis.htm

Eyewitness to a Massacre
http://www.christianitytoday.com/ct/2001/augustweb-only/8-20-59.0.html

John Wycliffe
http://sv.wikipedia.org/wiki/John_Wycliffe

Botulf
http://sv.wikipedia.org/wiki/Botulf

Inga kommentarer: