onsdag 28 januari 2009

Proffessor om tillsattser

Här har vi Professorn i livsmedelshygien Marie-Louise Danielsson-Tham som nu går ut och värnar om livsmedelstillsatser. Ingen från Industrin går dock ut och gör den här typen av uttalande. Istället altså en proffessor.

Lite fakta: I Finland säjs Julskinkor utan Nitrat. Hitintills har mig veterligt inga Finländare dött pga detta.

Är det månne av hänsyn till oss konsumenter och hygienen som Industrin använder tillsatser för att kunna spruta in mer vatten i skinkan än vad den eg kan hålla kvar? Vilka fördelar får jag som konsument av alla smakförstärkare? Är även detta gjort av hygieniska hänsyn till oss konsumenter?

Varför istället för att ha en sådan raljerande, översittande ton i sitt inlägg kan inte även en proffessor i första hand utgå från att det är någonting mycket positivt i vanliga människors engagemang för vad de stoppar i sig? Slutklämmen om sjömän i sjömansbiffen blir patetisk givet det utstuderade lurendrejeri vi konsumenter är utsatta för.

"Att raljera med alla E-nummer som finns på innehållsdeklarationen är lätt. Det kräver endast god verbal förmåga. Att värdera informationen och dra korrekta slutsatser kräver många års specialutbildning."

Innebär altså att vi vanliga dumma outbildade och oinsatta skall vara tacksamma för det vi får och överlåta tänkandet om vad som är bra för oss till experter och proffessorer. Vi skall inte välja själva eller ifrågasätta varför det vi köper har de tillsattser de har.

I England resonerar Livsmedelverket lite anorlunda. Att vi konsumenter kan påverka visar att nu många producenter ex för Julskinka minskar tillsattserna. Det är inte proffessor Danielsson-Thams förtjänst.

"Utan tillsatser i maten riskerar vi att dö"
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=863430

Smakförstärkaren glutamat finns i nästan varannan rökt smörgåsskinka
Glutamat kan också spöka i uppkomsten av fetma:
– Glutamat blockerar ett av våra viktigaste mättnadshormoner i hjärnan, vilket gör att vi äter mer. Dessutom minskat kroppens egen fettförbränning säger Charlotte Erlanson-Albertsson professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, till DN.
Livsmedelsverket anser det inte bevisat att det skulle vara farligt för människor i de doser vi får i oss.
http://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=5946

Livsmedelsverket på offensiven - I England
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/01/livsmedelsverket-p-offensiven-i.html

Allt färre tillsatser i julskinkan
http://www.aktavara.org/news.aspx?r_id=7287

Inga kommentarer: