söndag 11 januari 2009

Spillvärmen går upp i rök

Att vi har en minst sagt knasig lagstiftning rörande energi produktion och energi infrastruktur visar med all lönskvärd tydlighet följande exempel.

Södra Cell har idag flera olika massa fabriker runt om i landet. Sammataget producerar dessa anläggningar överskotts energi motsvarande ett kärnkraftverk eller ca 6- 7 terrwatt timmar.

Man har dock ingen möjlighet att ansluta dessa fabriker så att denna överskotts energi kan tas tillvara genom att ge tillstånd att leverera energi till landets fjärrvärme nät. Istället har vi ett monopol som gör att Södra cell inte ges åtkomst till näten.

På så sätt förslösas möjligheten att låta värma upp hus och fastigheter med billig och redan existerande överskotts energi.

Hur länge skall vi tillåta att sådan här politiker styrd idioti skall kunna fortsätta? Ställ krav till din lokala politiske representant att göra något åt saken.

Första åtgärd är att avskaffa produktions monoplet och alla monopol för distribution av el och fjärrvärme.

När folkhemselen blev internationell
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/nr-folkhemselen-blev-internationell.html

3 kommentarer:

Kristofer sa...

Naturligtvis skall vem som helst få tillverka el och värme. Men jag är glad att min stad idag inte använder spillvärme från volvo som fjärrvärme.

Man får vara lite aktsam med risken. Vem säger att pappersmassindustrin inte råkar ut får svårigheter.

Det tar några år att bygga ett värmeverk men bara några veckor att stänga en industri.

In the end we're all debt sa...

Förstår inte den logiken alls. Är det bättre att som idag importera miljövänlig stenkols el från Danmark, Tyskland eller Polen?

Är det inte bättre med fler möjliga alternativ än ett? varför kan inte ALLA som har överskotts värme anslutas? Varför bara sätta sig i knät på en aktör?

Dessutom om massa industrin och övrig industri på detta sätt skulle kunna tjäna pengar även på spillvärme så ökar deras intjäningsförmåga och vinstmarginaler vilöket i sin tur ger större möjlighet att säkra jobben.

Kristofer sa...

Logiken ligger i att om man utnyttjade spillvärmen från volvos fabriker så får man ingen värme när deras produktion ligger nere.

Om vi skall ansluta många industrier måste en kostsam och omfattande infrastruktur byggas upp som också måste vara redo att expanderas och kontraheras alleftersom industrin förändrar sig. Det blir dyr värme. Men det kanske är en bra investering.

Så rent ekonomiskt är det nog bättre att idag importera omiljövänlig fossil energi. Men jag tycker naturligtvis inte själv att detta är bra.

Företagens incitament att ta tillvara på sin spillvärme är främst ekonomiska, inte miljömässiga.

Detta bygger också på förutsättningen att det finns energi till alla fabriker även i framtiden.

Det primära för fabriken kommer ju dock alltid att vara deras verksamhet, inte värmetillverkning. Det är inte säkert att extra pengainflöde genom värmeförsäljnig kommer övriga verksamheten till del. Investeringen skall betalas av och kan säkert skötas med ett minimum av personal.

Jag tycker inte alls det är dumt att utnyttja spillvärme. Jag menar bara att man skall vara lite försiktig.

Kärnkraftverk; de har ju en lite mer planerad tid framför sig och att inte utnyttja deras spillvärme är tex dumt.