söndag 18 januari 2009

Elbrist eller elöverskott

2001 hade vi enligt Teknologie doktor Göran Bryntse peak konsumtion vad gäller el på motsvarande 150 terrawattimmar per år. Under senaste 7 årens högkonjungtur har el konsumtionen minskat med ca 1 terawattimme per år och nu är vi nere på 143 terrawattimme per år.

Redan föregående år hade sverige ett elöverskott och Sverige har under 2008 exporterat motsvarande 5 terrawattimmar eller motsvarande en kärnkraftsreaktor. Samtidigt nådde vi peak elpris under sommaren när elen ett tag tom låg över kronan i sverige.

I sanning behöver man inte precis vara någon Einstein för att inse att med peak konsumtion 2001, med därefter sändigt sjunkande årlig el konsumtion men där elprisett når sin topp 7 år senare samtidigt som vi producerar ett rejält elöverskott samma år motsvarande ett kärnkraftsaggregat - att det intev direkt är marknadskrafter där efterfrågan och tillgång är vad som sätter priset på vår el.

Nu med rådande lågkonjungtur kommer elförbrukningen att gå ned ännu mer. 2010 beräknas vi ha ett överskott motsvarande tre kärnreaktorer. Sverige håller på att omvandlas till en storexportör av el. 2015 förutspås ett överskott på 25 terawattimmar eller motsvarande fyra kärnreaktorer.

Istället är det så att konsumenterna är uppskjörtade av monopolaktörer och enligt Bryntse när vi trots att vi har så mycket el att vi redan idag exporterar el motsvarande en kärnreaktor tvingas betala vår el som är baserad på en prissättning där importen sätter priset på marginalen för ALL el. Ingen svensk borde behöva betala mer än 35 öre för elen säger Bryntse.

Vilka banditer vi har överlämnat vår elmarknad till. Samtidigt som vi konsumenter betalar hutlöst för elen, bolagen tjänar jättevinster så tvingas varje svensk att lägga ned tid och pengar på att installera energisparande system, fönster, isolering och teknik. Pengar som nu direkt borde betalas av elbolags direktörerns feta bonusar och löner istället.

Är det inte snart dags för en kampanj där vi svenskar vägrar betala mer än 35 öre för vår el på elräkning framöver om bolagen själva inte nu slutar att stjäla våra pengar på detta sätt?

Sedan Teknologie Doktor Göran Bryntse är det inte så att elkonsumtionen i framtiden kommer att öka om vi på allvar skall kunna transformera våra transporter från fossilbränsledriva till att istället bli eldrivet?

Elöverskott i Sverige
http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1386188

Snåla med elen
http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1389941

Elkonsumtionen kommer att rasa
http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1387750

När folkhemselen blev internationell
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/nr-folkhemselen-blev-internationell.html

Inga kommentarer: