lördag 31 januari 2009

GMO - genmodifierade organismer

Vi talade tidigare om sk "key opinion leaders". Här har vi nu en sådan jeppe som är ute och denna gång propagerar för och bereder vägen för genmanipulerade grödor.

Återigen och om ni inte redan gjort de se filmen om Montesanto. Läs sedan om Joel Salatin på Polyface farm och inse att decentraliserat, lokaliserat jordbruk är vägen fram och att man genom att nyttja samspelet mellan olika växer och djur får inte bara ett hållbart jordbruk, producerar bra och näringsrik mat utan en verksamhet där vi succesivt över tiden tom får bättre jordar.

Inte som idag där våra jordar hela tiden lakas ur och mister sitt näringsväde, markerna steriliseras pga ensidigt nyttjande av några få grödor samtidigt som beroendet av fossila bränslen och gödningsmedel ständigt ökar.

Läs även om riskerna för vår och våra djurs hälsa relaterat till att odla och äta genmanipulerad mat. Var försiktiga med ffa två grödor Majs och Soya. De är i många fall genmanipulerade även om produkterna inte är märka så. Problemet är dock att de ingår som ingridienser i mycket av den industriellt producerade maten vi köper i affärerna och då är dessa ingridiensen mycket sällan angivna som GMO även om de skulla vara det. En av anledningarna till detta är att tillverkarna själva inte ens vet om det, om sojaoljan ex kommer från GMo soya eller om glykossirapen tillverkats av GMO majs eller inte. Listan på livsmedel där dessa produkter ingår som ingridienser kan i princip göras hur lång som helst och allt från godis, läsk, kakor, charkuterier, ost, margarin etc kan altså visa sig innehålla GMO produkter.

Slakteriförbundet gått ut och sagt att de inte klarar att hålla emot trycket från USA och kommer tydligen att släppa in gen-sojan som foder till djuren, via Lantmännen, ett LRF-företag! Slakteriförbundet tillhör också LRF-sfären. Även Scan!

Många sojaingredienserna kommer från gmo-soja. Köttet, mjölken ochl osten kan komma från djur som fått gen-soja i fodret. När det gäller margarin kan det stå något så lurigt som "delvis härdat vegetabiliskt fett" och det kan också dölja sojaolja som härdats. Margarinindustrin är en stor avnämare av sojaolja!

Många svenska konsumenter köper redan idag kött från djur som ätit GMO-foder. Detta då i princip allt importerat kyckling- och griskött, all importerad ost och ägg, kommer från sådana djur. Men har du någonsin sett dessa produkter märkta i handeln, i affären så att du som konsument får denna information och så att du själv kan välja om du vill ha den eller inte?

Ät naturlig mat, djur som betar gräs, ekologiskt smör och ost osv och ingenting sötat med idustriellt fabriserade produkter så klarar du dig undan detta elände. För mer information om GMO och hur du kan stoppa detta se länken GMO- genmodifierade organismer nedan.

‘GM Crops’ Part of Food Crisis Solution, U.K. Says
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aoKSTKyrvcjI

Ett hållbart ekologiskt jordbruk
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/01/ett-hllbart-ekologiskt-jordbruk.html

Svensken som utmanar den globala läkemedelsindustrin
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/01/svensken-som-utmanar-den-globala.html

GMO - genmodifierade organismer
http://konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/gentekn/genindex.html

Ring och fråga om Gen-maten
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/gentekn/kampanj/gmomail.html

Montesanto djävulens högra hand
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/01/montesanto-djvulens-hgra-hand.html

Om våra jordar
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/12/om-vra-jordar.html

Mon 863
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/mon-863.html

Inga kommentarer: