torsdag 22 januari 2009

En Gnostikers bekännelser

Kräv din rätt, gör din plikt. Frihet under ansvar. Tänk själv. Engagera dig i det du kan förändra även om det bara är i det lilla. Stolta ord lika viktiga som de är svåra i realiteten att följa.

Sedan har vi detta med religion. Om det mest effektiva sättet att styra människor är genom värderingar så är ju naturligtvis religionen den mest ultimata formen av kontroll. I sin värsta form kan religion eg inte ses som annat än centraliserat åsiktsförtryck.

Romarriket ett av de mest centraliserade byggen världen skådat föll men ersattes av ett faktisk än mer framgångsrikt centralistiskt bygge -den romerska kyrkan, med bas från samma huvudstad, Rom.

Ett av kännetecknen med Katolisismen är iden om att vissa människor är helgon och att man endast via dessa kan komma i kontakt med gud. Lutter och nordeuropeer i gemen gillade inte den tanken utan protesterade och sade att varje människa är unik, skapad till guds avbild och i realiteten gudomlig. Så kom splittringen mellan protestanter och katoliker till stånd.

Ett exempel på hur värdsligt och politiskt den katolska kyrkan agerat har vi från vår egna svenska historia. Få är det väl som invänder om man säger att det är belagt utom allt rimligt tvivel att det var just genom Katolska kyrkans stöd som Birjer Jarl kom till makten och lyckades "ena" sverige till ett rike. Allt för att öka sitt inflytande över världen ända upp till våra breddgrader. Ett av de medel förutom, finansiellt och organisatoriskt stöd var att kyrkan gav Jarlen förlåtelse under (tror det var 4 år men är lite osäker måste kollas upp) för alla de brott, mord etc han skulle komma att göra kommande år. Han fick altså ett brev från kyrkan med denna förlåtelse i förhand. Sedan var det bara att gå ut och döda, mörda och kriga utan hänsyn.

Personligen och endast om man som religiös varelse, vilket vi människor är vare sig vi erkänner det eller inte, tror jag "decentraliserad religions utövning" är enda sättet att närma sig dessa frågor. Det är individen själv som nödvändigt måste brottas med frågorna relaterade till livets mening, syfte och väsen. Ingen annan kan göra jobbet åt dig. Protestantismen var faktiskt ett led i denna utvecklingen där människan själv insåg att hon måste som individ ta mer ansvar. När sedan människor fick möjligheten och rätten dessutom att själva utan mellanhänder och tolknings företräden läsa bibeln på sitt eget språk gav detta till resultat det sprängstoff som sedan resulterade i bla Franska revolutionen och upplysningstiden.

När religion endast bottnar i ett rabblande av verser, formalia accepterande av andras tyckande är det en avart lika skadlig som all annan indoktrinering. Varför måste så mycket av religionens fokus ligga på ritual och ritualiserande? Obegripligt.

Kommer när jag hör SSPXs biskop Richard Williamson att tänka på följande citat " när satan kommer kommer han klädd i präst kappa". Fullt logisk. Ett mer effektiv sätt att förvrida sanningen för sina syften finns väl inte än att just genom att förespegla att man företräder det enda rätta och det goda?

Högerextrem katolsk grupp nu i Sverige
http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1413926&lid=is_search527895&lpos=3&queryArt527895=katolsk&sortOrder527895=0&doneSearch=true&sd=47225&from=siteSearch&pageArt527895=0

För att få en annan bild av religionen och vad det eg var Jesus sade rekommenderar jag er att läsa:

Elaine Pagels - De gnostiska evengelierna
I december 1945 fann arkeologerna några koptiska handskrifter i norra Egypten. De omfattar 51 olika arbeten från kristendomens tidigare år och en samling okända kristna evangelier. Skrifterna anses vara av lika stor betydelse som Dödahavsrullarna, som hittades 1947 och vars innehåll snabbt kunde tolkas och spridas. Elaine Pagels har ingått i den grupp som tolkat de koptiska skrifterna. Hon förklarar varför det tagit så lång tid och ger oss blickar in i de gnostiska idéerna, som hölls tillbaka av de rättroende av politiska och religiösa skäl. Elaine Pagels forskningar ger oss en ny syn på kristendomens ursprung.
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9146173986

Inga kommentarer: