torsdag 29 januari 2009

Tänk om inte Israel funnits

Att den Arabiska kulturen en gång i tiden var en högkultur, sofistikerad och avsevärt mer utvecklad än västerlandets ända in i vår tideräkning till senmedeltiden är det få som invänder emot.

Inte heller att västerlandets kultur influerats i hög grad av den arabiska och att många ideer och kulturyttringar härrör från det Arabiska högkulturerna. Under området triviata så har det i USA så omhuldade konceptet "shopping mall" skapats i mellanöstern där det fortfarande går under epitetet "bazaar". Hela vår odlingskultur och i stort sett all vår nuvarande tamboskap (exkluderat Hunden och Hästen) härstammar alla från den bördiga halvmånen vid Eufrat/Tigris deltat. Även om mycket av den Astronomi, medecin som Araberna utvecklat hade sitt ursprung från tidigare persisk och egyptisk kultur så utvecklade denna vidare . Kanske ffa inom kirirgi.

Dessutom visst finns det exempel på att den Islamiska kulturen i många avseenden var en mångkultur och att man var i hög grad tolerant mot andra regionsutövningar. Här kanske Morerna (eg inte kanske Araber eller?) med den högkultur dessa erövrare härstammande från dagens Marocco införde i Spanien där de bla byggde Alhambra tydligat var en representant för detta?.

Men lika sant är att den Arabiska erövringsvägen i islams nam som skedde med start ca mitten av 600 talet i många fall krävde en omvändelse av till Islam av de erövrade under hot av svärdet. När Persernas (Irans) huvudstad till sist föll för Araberna så dödades alla de som inte anslöt sig till islam, men några lyckades fly. Den största gruppen flydde till Indien (de sk parsi) där de utgör en mycket liten och ständigt minskande andel av befolkningen. Anmärkningsvärt dock är att de har haft enormt inflytande och mycket hög status i den Indiska kulturen. Ägar familjen ex till indiska jätte industri imperiet TATA (som nyligen köpte upp ex jaguar och land Rover) är just Parsi.

Men vad hände då när nu denna nu svunna Arabiska högkultur så snabbt och totalt frånsprungits av vår västerlänska kultur? Idag är den Arabiska kulturen sinnebilden för stagnation, rigiditet och osjälviskt tänkande. Allt detta kan nog härledas till bokstavs tolkningen av islam där orden i Koranen, muslimernas heliga skrift, anses var guds ord och inte får ifrågasättas. Där den Saudi-Arabiska statsreligionen den sk Wahhabism/Salafism måste anses utgöra höjpunkten för en intollerant världsåskådning.

I väst däremot gick vi en helt annan framtid till mötes när mer och mer fokus lades på att föra ut och översätta Bibelns innehållet till människorna själva och där allt fler ansåg det som uppenbart att det inte fanns färdiga svar utan bara ett ansvar för människa att lösa sin existensiella situation på ett moraliskt och ansvarsfullt sätt.

Nu har vi dock den paradoxala situationen att den typ av föråldrat religiöst tänkande från Islam sas "importeras" in till vår väserländska ffa Europeiska kultur i en soppa av tolerans som eg bara blir undfallenhet, brist på ställningstagande i försvar för den människosyn vår västerliga kultur representerar.

Den brist på sammhällsutveckling, den allt mer ökande intoleransen, det bakåtsrävande och den mycket stora religiösa splittring (ffa mellan Sunni och Shia) i mellanöstern finns det dock en quick fix för och den heter - Israel.

Tänk om inte dessa sociala misslyckanden som de Arabiska och Islam influerade länderna idag representerar där de få snor åt sig rikedommarna från oljan medans de många lever i armod genom att hela tiden fokusera på en extern fiende (Israel) kunna döljas så till den milda grad som är fallet idag.

Så länge de styrande eliterna i dessa länder mha religionen på detta sätt år ut och år in kan avleda massorna från sin vardagliga verklighet så kommer inga förutsättningar till förbättring att ske.

Men här gäller det en benhård regel. I vårt land Sverige accepterar vi inte denna typ av ständigt "blaim game". Okey världen är inte perfekt men ta ditt ansvar och var konstruktiv. När snorungar i Tensta, Rinkeby och Rosengård attackerar brandåren med stenkastning unde överinseende av småleende vuxna som står vid sidan av med arnarna i kors har det gått för långt. När man försvarar ett den typen av agerande genom att hänvisa till Israel/Palestina konflikten skall vi sätta definitivt stopp. Det är din och min skyldighet.

Rättssamhället sviker kvinnorna och barnen i Rosengård
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2389901.svd

Forskningsrapport om Rosengård
http://www.blognyheter.se/?p=149

"Ökad radikalisering i Rosengård"
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2387435.svd

20:50 in på detta inslag har vi detta mycket märliga inslag en "debatt" i studion mellan Magnus Ranstorp, regeringens utredare och Mohamed Omar
http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=329793

Märkligaste debbatdeltagaren någonsin
http://rum237.wordpress.com/2009/01/29/markligaste-debattdeltagaren-nagonsin/

Inga kommentarer: