onsdag 7 januari 2009

Rysk Gas

Gas konfliken som pågått i åratal nu mellan Ryska statsägda Gazprom och Ukraina har idag nu lett till ett totalt stopp av alla Ryska gasleveranser via piplines genom Ukraina. Tidigare har lägre leveranser än avtalat levererats till andra länder än Ukraina, något som Ryssarna hävdat beror på att Ukrainarna "tullar av" gasen och använder den själva utöver vad som reglerats enligt avtal.

Total stoppet drabbar nu länderna i central Europa och på Balkan ytterst hårt som dessutom drabbats av en av de strängaste vintrarna på 30 år. nägra av de drabbade länderna är Bulgarien, Turkiet Österrike, Grekland , Makedoneien, Tjeckien, Slovakien, Slovenien och Rumänien.

Slovakien som till 90% importerar Rysk gas har nu sin värsta energi kris någonsin vilket innebär att bla energi intensiv industri i landet helt stängts ned och alla arbetare skickas på tvångs semester.

Ryssland behöver akut mer energi inkomster och konfliken som i grunden orsakats av att Ukrainarna som tidigare som belöning för sin politiska lojalitet under Sovjettiden fick köpa kraftigt subventionerad gas nu vägrar att betala marknads pris för den gas som Ryssarna idag levererar. Man vill altså ha politiskt oberoende men lika billig gas som tidigare.

Ryssarna som får minst dubbelt så mycket betalat för den gas som transporteras via Ukraina till västeuropa anser dock inte att detta är en särdeles attraktiv deal. Vissa källor gör gällande att det är Ukarina som stängt av gas leveransen till andra länder och nu istället skyller på Ryssarna.

EU som tidigare kritiserat Ryssarna för att de inte säljer gas enligt marknads mässiga villkor och att man subventionerar inte minst sin egen konsumtion och därför satt tryck på att detta måste åtgärdas ställer sig samtidigt politiskt på Ukrainas sida.

Vilken gas soppa. Visar bara en sak eg och det är Europas otroligt utsatta energi situation och allt högre grad av beroende av inte bara Rysk gas utan även rysk olja. Norge världens idag tredje största olje exportör beräkas inte kunna exportera mer olja efter ca 2020 så detta är en situation som bara kommer att förvärras och lösningen är definitivt inte mer olja från Nord Sjön.

Energi lösningen tycker Folkpartiets energi expert, Carl B Hamilton för Svenskt vidkommande är högre grad av internationalisering. Det har han i alla fall svarat mig vid de otal tillfällen jag ställt frågor till honom om den svenska el avregleringen och framtiden för svensk elproduktion.
Den nordiska el börsen Nordpool skapades för nu mer än 13 år sedan. Fortfarande fungerar dock inte ens den mest basala el infrastrukturen mellan Sverige och Norge så att vi kan transportera el från syd Norge till nord Norge eller mellan Norge och Sverige och avreglerad som elen är så har dessutom inte ens svenska kunder laglig rätt att köpa el från Norge (som idag altså fystisk är en utmaning dessutom). Vilket lurendrejeri.

El genererad från Tyska, Polska och Danska kolkraftverk är kanske lösningen eller varför inte gas från Ryssland på sikt?

Anledningen till den skarpa uppgången i elpriset under sommaren som ju annars är lågsäsong för el konsumtionen var som bekant att Kina som till ca 70% idag genererar sin el från Kol nu börjat att importera kol. Räkna med att Kinas aptit på Kol i framtiden inte kommer att minska och att därför vi kommer att få leva med ständigt ökande elpriset.

Ett upplägg för Svenskt vidkommande som verkligen manar till eftertanke inte bara pga av de miljömässiga effekterna av ökat kolanvändande utan även då vårt svenska elpris (eftersom det prissätts på marginalen) i realiteten dikteras av importerad el genererat från kol.

Ökad internationalisering - ökat beroende av el från fossila bränslen är inte en formel som kommer ge Sverige och dess befolkning en acceptabel energilösning.

Nu om inte förr är det dag att helt tänka om.

Inga kommentarer: