söndag 11 januari 2009

Oljan i Super Contango

EIA säger nu i sin senaste analys för 2009 att efterfrågan för helåret beräknas bli 85.4 mb/dag medans tillgången antas bli 85.14 mb/dag. Beräknad efterfrågan överstiger alltså tillgången på helårbasis.

Sedan recessionen trätt i kraft beräknas efterfråge bortfallet ligga på ca 1 mb/dag samtidigt som IEAs senaste gedigna analys av oljetillgången visar att naturliga bortfallet (dvs excl investeringar) från existerande oljefält ligger på hela 9.1%. Detta är en nedgång som pågår oavsett om det är recession eller inte.

Världens idag näst största olje producent Ryssland har enligt de flesta siffror som finns tillgängliga redan nått en produktions topp och nu med de finansieringsproblem de flesta stora Ryska oljeaktörer har så menar många experter att rysslands olje produktion för 2009 kan komma att minska med ända upp till 5% eller tom mer. Detta är betydande bortfall från en av marknadens abolut viktigaste oljeaktörer som tidigare stått för mer än 80% av all olje produktions ökning utanför OPEC.

Samtidigt redovisas siffror som indikerar en uppbyggnad av lagernivåerna för olja. I samma andetag som dessa redovisas anges då som en logisk förklaring till oljeprisets nedgång att efterfrågan minskar och att därför lagren ökar.

Förklaringsmantrat i media som tjatas nu i absurdum är: minskad ekonomisk aktivitet = minskad efter frågan på olja = ökade lagernivåer = minskat pris på olja.

Studerar man dock dessa siffror lite mer noggrant kan man konstatera att man idag på olje spot marknaden kan köpa olja till ett pris på $40 medans man på olje futures marknaden har ett pris på olja som istället ligger på $60. Aktörer kan altså här göra en snabb enkel vinst på 50% genom att köpa olja idag och sälja om ett år!

Detta visar om inget annat att marknaden förväntar sig högre framtida oljepriser, inte lägre som ju hade varit naturligt om efterfrågan minskar och lagren ökar.

Vad som istället händer är att dessa prisförhållanden där marknaden antar högre framtida oljepris uppmuntrar marknadens aktörer att bygga upp lager idag för senare försäljning längre fram i tiden. Maknaden tror altså att det låga olje priset är tillfälligt och att här finns nu pengar att tjäna.

Normalt så innebär ju att om man köper något idag och sedan lagrar detta under ett år för att därefter sälja varan så har man i sin kalkyl för priset även kostnaden för lagerhållningen. Så om det inte fanns en vilja att betala mer för olja i en framtid så borde ju vinsten efter lagerhållnings kostnaden då bli lägre och med detta altså inget intresse att köpa från marknadens aktörer att köpa något idag för att sedan betala pengar för lagringen och sälja det längre fram.

Två år från idag ligger futures oljepriset på mellan $70-80. Visar om inget annat ännu tydligare att marknaden förväntar sig högre oljepris och att man ser framför sig en problematik rörande olje tillgång.

IEA har ju förutspått ett olje pris runt ca $100 redan till årsskiftet 2009/2010.

Sammanfattningsvis - all fundamenta även med hänsyn tagen till rådande finansiella turbulens pekar på högre framtida oljepris. Olje priset idag visar en tydligt miss match mellan fundamenta för oljan och hur oljan handlas på "pappers marknaden". Det senare skulle då kunna förklaras av olika finansiella aktörers problem och felinvesteringar resulterat i att dessa måste ta sig ur sina oljepositioner för att täcka förluster snarare än driva av verklig marknadsfundamenta. Stämmer dessa antaganden är senaste 6 månadernas nedpressade olje pris en tillfällig historia.

Inga kommentarer: