söndag 4 januari 2009

Kina, Dollarn och Treasuries

Tre saker kanske viktigare nu att hålla koll på hur de utvecklas under nya året 2009 är obligations marknaderna (läs de Amerikanska), tillväxtekonomierna (läs ffa Kina) samt dollarn.

Inom någon av dessa tre områden kommer vi kunna se att någonting drastiskt kommer att ske. Hur, på vilket sätt osv kan eg ingen sia om men att något är på gång och att man då kommer att kunna avsläsa detta inom någon av dessa tre områden är klart.

Bara under december har FEDs balansräkning dubblerats till nu fullständigt astronomiska $1.2 trillions.

I Kina har nu uppnåtts svagaste kvartals BNP tillväxt sedan 15 år tillbaka när man senaste kvartalet uppmätt svaga 5.5%. Det är en rejäl nedgånmg och främsta orsaken är att exporten nu minstar rejält. Tecken tyder på att exporten kommer att fortsätta att minska men att man snart kan börja skönja effekterna av de stora inhemska stimulans paket, räntesänkningar, ökade subventioner etc som nu Kinesiska staten sätter in. Dessa kan komma att börja synas i den reala ekonomin kanske redan under andra kvartalet detta år och med detta kan en del tecken kanske tolkas så att vi då kan räkna med någon form av botten för den Kinesiska tillväxten och att vi sedan från dessa nivåer kan förväntas oss ökningar. Händer detta kommer i så fall lagernivåerna i Kina att ha betats av rejält och om vi dessutom börjar att se per ca mitten av detta år en vänding även i den reala globala ekonomin kan vi istället snabbt se en betydligt högre tillväxt.

Sedan vad är det ekonomiskt pressade Amerikaner och västerländska konmsumenter köper mindre av? Jo inhemskt producerade kapital varor typ ex Amerikanska bilar och vad är det en större andel av deras disponibla inkomster kommer att gå till? Jo billiga Kinesika importerade textilier och elektronik. Så även med detta resonumang bör det snart finnas en botten för hur pressad den Kinesiska tillväxten kan bli.

Sammafattningsvis om detta stämmer kommer hastigheten i den globala ekonomin att nu snabbare ställas om till de nya ca 3 miljarder människor (hälften av jordens befolkning) som de nya tillväxtekonomierna betår av på bekostnad av OECD länderna och deras förmodade minskande andel av den ekonomiska tillväxten.

Hur som helst, de pengar Kina tidigare köpt amerikanska statspapper kommer nu i allt högre grad istället användas av Kineserna för att istället stimulera sin egen ekonomi.

Fed has abandoned monetary policy, critic says
http://www.reuters.com/article/ousiv/idUSTRE50306H20090104

Chinese Manufacturing Contracts as Exports Decline
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aRQw9EbXEOhU&refer=worldwide

Treasuries Fall as Stocks Soar, Banks’ Reluctance to Lend Eases
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601009&sid=a_yCvO6O4maE&refer=bond

Scoris om Treasuries bubblan
http://scoris.blogspot.com/2009/01/rsboksslut-och-framtblick.html

Inga kommentarer: