torsdag 29 januari 2009

Finans eller stats man?

På Samuelssons Rapport hittade jag denna synnerligen intressanta intervju med "Finansmannen" George Soros, ni vet han som spekulerade mot bla Kronan och Pundet så till den milda grad att oponionen svängde i England till att bli för och inte som tidigare emot ett Euro samarbete.

Han sitter här inlindad som en gammal konvalisent på ett sanatorium när han lite avmätt nästan förstrött svarar på frågor om finanskrisen, the bad bank approach i USA osv. Hans ståndpunkt är här att visst en "dålig bank" a´la Svenska Securum är ett bra initiativ men det som behövs för att lösa krisen är att nu injecera ytterligare $1 trilljon till bankerna.

Personligen förstår jag inte riktigt tänket och varför inte det viktigaste är att någon garanterar de dåliga lånen. FED är ju de enda idag som lånar ut pengar och de kan väl de i så fall fortsätta med utan mellanhänderna bankerna som visat sig vara så odugliga hitintills. Inte kommer bankerna att låna ut några pengar oavsett hur mycket pengar de har innan de dåliga lånen definitivt slutat att gå ner ytterligare. I många fall krävs det en nedskrivning till 0 i bankernas böcker och ännu är vi inte där så vi har en bit kvar. Enda sättet att stoppa detta är mha garantier för lånen.

Är det månne särintressen här á la Rockefellers bankintressen typ JP Morgan som spökar?

Men så händer det något där denne gamle, trötte man kvicknar till. Ögonen börjar att lysa och hans tidigare helt avsaknad av kroppsspråg ändras till tom ett visst viftande med armarna. Vad var det som hände jo han fick frågan om oljepriset och då satte han igång ett resonumang om geopolitik med antaganden om att ffa Venezuelas och Irans dagar nu pga det låga oljepriset är räknade, att dessa regimer inte kommer att hålla året ut och att Ryssland har så stora problem att det finns uppenbara risker att Putin driver igång en mer aggresiv, konfliktorienterad utrikespolitik.

Man ställer sig frågan är Soros en finans eller en statsman? Tycker han här avslöjar sig som en man med ett mission. Bort med Chavez, bort med Mahmoud Ahmadinejad och sätt rejäla käppar i hjulet för Putin. I synnerhet Soros diskussionen om Ryssland blev så engagerad att eg inget annat hans med. Vad har denne man eg att säga ex om Dollarn hade väl varit i alla fall lite intressant att veta? Men som sagt det hans inte med. Det är inte första gånge denna man haft en "mission" som sagt helt på egen hand ändrade han den Europeiska europolitiken. Han har säker nu fingrarna insyltade i det faktum att oljan gått från $147 till $35 på bara 6 månader på något sätt. Det talar om inget annat hans "engagerade" inlägg i frågan.

En sak är dock helt klart - Soros har inga mandat från någon väljare inte heller några resultat från något demokratiska val att presentera som ett stöd för sin statspolitiska mission..
http://www.bloomberg.com/avp/avp.htm?N=av&T=Soros%20Says%20Bad%20Bank%20Plan%20Won%C3%A2%C2%80%C2%99t%20Help%20Increase%20Lending&clipSRC=mms://media2.bloomberg.com/cache/vK9DiD2dWMHE.asf

Inga kommentarer: