lördag 3 januari 2009

Generational accounting

Paul O'Neil förre secretary of US treasuries beställde 2002 en rapport om USAs finansiella situation. Rapporten presenterade ett gigantiskt underskott motsvarande
ca $50 triljoner eller om man inte "förskönade" ffa kommande medicare utgifter ca $70 triljoner. O'Neil avskedades och rapporten hemlig stämplades. Märk väl detta var långt innnan pågående finans debacle med därtill tillhörande exeptionella finansiella åtgärder som fått FEDs balans räkning att fullständigt explodera.

Det är i ljuset av detta som man nu skall ställa alla de åtgärder som nu FED och US tresuries initierat och fortsätter att implementera.

För att komma tillrätta med detta sk Financial Gap och om man tar till sk generational accounting så innebär detta helt enkelt att kommande generationer i USA kommer att betala minst dubbla totala skattebördan i jämförelse med nuvarande generation av amerikaner.

Skatten kommer att öka det finns inga andra sätt att betala av statens underskott. Den politiker dock som försöker att öppet höja skatten ens tillnärmelsevis så mycket som nu behövs för att lösa situationen kommer dock inte att bli långvarig. Återstår då det för politiker så enormt mycket mer attrativa som i dagligt tal kallas inflation men som i realiteten en dold skatt.

Av tre möjliga val dvs öka skatten, minska utgifterna eller trycka pengar är det bara ett som politiker i realiteten väljer.

Staten kan inte skapa välstånd bara till delar fördela den. All det staten istället gör är att tränga ut kapital, skapa incitament som i de allra flesta fallen resulterar i felaktiga allokeringar (läs bubblor). Utöver detta fördelar staten även kapital från kommande generationer till nuvarande, från sparare till slösare och genom inflation från arbetande löneberoende till kapitalister.

Inte en tillfällighet att jordens resurser i en allt accelererande hastighet senaste åren centreras till allt mer kapital starka intressen och att allt fler av jordens befolkning får allt mindre att leva för. Trots alla sk produktivitsvinster inom IT, Industrin, Jordbruket osv så måste allt fler jobba allt mer och i en allt snabbare takt för att hålla sin standard.

"The $44 Trillion Abyss" - Laurence J. Kotlikoff
http://www.financialsense.com/Experts/2003/Kotlikoff.html

The Coming Generational Storm: What You Need to Know About America's Economic Future - Laurence J. Kotlikoff
http://www.financialsense.com/Experts/2004/Kotlikoff.html

1/2/2009 Peter Schiff: Predictions For 2009
http://www.youtube.com/watch?v=LiIYkFXUhHs&eurl=http://financialtruth0.blogspot.com/

12/29/2008 Part 1/2 Peter Schiff: The New Year And New Optimism
http://www.youtube.com/watch?v=14fXb9B3_wU&eurl=http://financialtruth0.blogspot.com/search/label/Peter%20Schiff

12/29/2008 Part 2/2 Peter Schiff: Run On The Dollar?
http://www.youtube.com/watch?v=BSvERBl7U-c&feature=related

There's No Pain-Free Cure for Recession: Peter Schiff's Editorial in The Wall Street Journal
http://www.europac.net/externalframeset.asp?from=home&id=15036

I hear helicopters approaching (or is it B52's) in the distance
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/12/i-hear-hellicopters-or-is-it-b52s.html

Inga kommentarer: